Opinion No. 54-6006
August 26, 1954
BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General

TO: Mr. Theodore Benninghoven Executive Secretary New Mexico Real Estate Board
105 Fourth Street, S.W. Albuquerque, New Mexico

{*470} Your recent letter requests the opinion of this office with regard to whether or not
individuals selling houses for the owners of building projects must be licensed under the
provisions of the New Mexico Real Estate License Law.

Section 51-3212, N.M.S.A., 1941, provides:

"A real estate broker within the meaning of this act . . . is any person, firm, partnership,
copartnership, association or corporation, who for a salary, fee, commission or valuable
consideration lists, sells or offers for sale, buys or offers to buy, or negotiates the
purchase or sale or exchange of real estate, or who leases or offers to lease, or rents or
offers for rent, any real estate or the improvements thereon for others, as a whole or
partial vocation . . .

"The provisions of this act shall not apply to any person, copartnership, association or
corporation, who as owner or lessor shall perform any of the acts aforesaid with
reference to property owned or leased by them, or to the regular employees thereof,
with respect to the property so owned or leased, where such acts are performed in the
regular course of, or as incident to, the management of such property and the
investments therein, . . ."

It is our opinion that an employee of a building project concern, who sells houses,
belonging exclusively to that concern, and no other houses, is not required to be
licensed as a real estate broker or as a real estate salesman.

The purpose of statutes, like New Mexico's requiring real estate brokers and salesmen
to be licensed, was, we believe, well expressed in the case of Riley v. Chambers, 181
Cal. 589, 185 P. 855, wherein it was said:

"Where the occupation is one of which it can be fairly said that those pursuing it should
have certain particular qualifications it is within the power of the Legislature to exact
reasonable assurances of those pursuing the occupation that they do possess these
gualifications . . . Where the occupation is one wherein those following it act as the
agents and representatives of others and in a more or less confidential and fiduciary
capacity, it certainly can be fairly said that those pursuing it should have in a particular
degree the qualifications of 'honesty, truthfulness and good reputation'. The occupation
of real estate agent is of just that sort. He acts for others in a more or less confidential
and fiduciary capacity. As a result there is particularly required of him for the proper



discharge of his duties honesty and truthfulness, and the Legislature has the right to
require some assurance of their possession by everyone following the occupation.”

{*471} To fulfill this purpose, most states, including New Mexico, have enacted statutes
requiring those who sell real estate for others to be licensed. AlImost universally,
however, such statutes exclude those individuals, partnerships and corporations which
sell only their own real estate, and their employees.

"Although the definition of real estate broker . . . generally controls as to who is such a
broker, the terms of the particular licensing statute or ordinance largely control as to
who is such a broker within the meaning of its provisions. Such a license and tax,
however, is required only of a person, association, corporation, for firm who, as a
business or occupation, makes or negotiates sales, purchases, leases, etc., of real
estate for others." (Emphasis ours) 12 C. J. S., "Brokers", Sec. 8 (2), pages 14-15.

You will note that our statute, quoted above, defines a real estate broker as one who
performs the acts specified therein for others, and that it excludes from its coverage
those who perform such acts for themselves, and their employees.

We believe, therefore, that an employee of a project building concern, who sells only
houses belonging to that concern, is excluded from the provisions of the act, and is not
required to be licensed as a real estate broker or salesman. In this respect, it is
immaterial whether such an employee is paid on a salary or commission basis.
Cemetery Gardens, Inc. v. Blueweiss, 251 N.Y.S. 546; Howard v. Heinig, 191 Wis. 166,
210 N.W. 414.

In your letter, you call our attention to the fact that it is becoming a common practice for
a purchaser of a new house to "trade-in" his old house to apply upon the purchase price
of the new one. Where the title to such an old house is transferred to a project building
concern, the house then becomes the property of such a concern, and it is our belief
that an employee who undertakes to sell such a house subsequently is acting in the
same capacity in which he acts in selling a new house for his employer, and that such
an employee should not be required to be licensed.

On the other hand, you mention in your letter the possibility that an employee of a
project building concern might undertake to find a buyer for an old house offered as a
"trade-in" before the transaction transferring the title of the old house to his employed
has been completed. In such a circumstance, we believe that the employee would be
acting for the original owner, and not for his employer, and that he would be subject to
the penalties provided by 8§ 51-3226, N.M.S.A., 1941, if he were not duly licensed as a
real estate broker or real estate salesman.

We trust that the foregoing will answer your questions fully.

By: Henry A. Kiker, Jr.



Assist. Attorney General



