
 

 

Opinion No. 54-5988  

July 13, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Richard E. Strahlem, Director Department of Public Welfare Santa Fe, New Mexico  

{*444} In your letter dated July 6, 1954, you enclosed correspondence pertaining to 
Nestor Padilla, an alleged dependent and neglected child, San Miguel Civil, No. 15164-
B.  

This child has been awarded to the custody of the Welfare Department and you desire 
an opinion on the following questions:  

1. Does the award of custody of a dependent and neglected child imply authority on the 
part of the Welfare Department to place the child for adoption?  

It is noted that the Assistant District Attorney and the District Judge of San Miguel 
County are of the opinion that placement for adoption does not have the effect of 
divesting the Court of its jurisdiction over the neglected and dependent child and before 
adoption is completed, proceedings must be had in some Court for that purpose. We 
agree with this conclusion and it is our opinion that you have authority to place for 
adoption a neglected and dependent child awarded to your custody without any further 
order of the Court in the dependent and neglected child proceedings.  

In your second question you refer to the requirement in § 25-226, 1941 Compilation, 
p.s., regarding adoption of children under one year of age, in which it is provided as 
follows:  

"No final decree of adoption shall be entered until the child shall have actually resided in 
the proposed adoptive home six (6) months or more preceding the entry of such decree 
and if the child is under one (1) year of age, until it shall have obtained the age of one 
(1) year; except that upon motion and for {*445} good cause shown, or where petitioner 
is a non-resident, the Court may make such other provision as to residence as may be 
most convenient and proper."  

You are wondering whether the provision regarding residence until the child reaches 
one (1) year of age is mandatory?  

Under the language of the statute, this residence requirement is mandatory except 
where upon a motion and good cause shown, or where the petitioner is a non-resident, 
in which event the Court, pursuant to the exception, may make some other provision as 
to the residence requirement until a child reaches one (1) year of age.  

By: C. C. McCulloh  



 

 

Assist. Attorney General  


