
 

 

Opinion No. 54-6033  

November 8, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable Vincent M. Vesely Assistant District Attorney Silver City, New Mexico  

{*499} In your letter of October 12, 1954, you request the opinion of this office upon the 
right of a person acting as constable to recover fees for serving civil and criminal papers 
in each of three fact situations.  

You state that officer No. 1 receives a salary of $ 290.00 per month and is considered a 
full time deputy sheriff. He is also elected a constable of a precinct in your territory and 
serves civil and criminal papers as constable.  

In our Opinion No. 4781, dated August 27, 1945, a copy of which is herewith enclosed, 
it was expressed to be the opinion of this office that the offices of deputy sheriff and 
constable are necessarily incompatible, for the reason that a deputy sheriff, as an officer 
of his county, is precluded, both by constitutional provision and by statute, from 
retaining any of the fees accruing to him from the service of civil or criminal papers, 
whereas a constable is permitted by statute to retain certain specified fees accruing to 
him from his duties in serving such instruments for his own use.  

Article 10, Section 1, of the New Mexico Constitution provides, in part:  

". . . And no county officer shall receive to his own use any fees or emoluments other 
than the annual salary provided by law, and all fees earned by any officer shall be by 
him collected and paid into the treasury of the county."  

Sections 15-4113, N.M.S.A., 1941, provides:  

"All county officers shall respectively charge and collect all fees, commissions, mileage 
and per diem heretofore and now, or which hereafter may be authorized by law to be 
charged and collected for official services rendered by them, and shall keep an accurate 
and itemized account thereof, and on or before the tenth day of each month pay the 
same over to the county treasurer of their respective counties, accompanying each 
remittance by a verified copy of the itemized account covered thereby, which verified 
copy shall be retained on file by said treasurer. All such county officers shall in like 
manner account for and pay over to the county treasurer of their respective counties, all 
such fees, commissions, mileage and per diem heretofore earned and hereafter 
collected for official services rendered by them from the respective dates when they 
qualified as such officers."  

{*500} It is apparent from Section 15-3811, N.M.S.A., 1941, that deputy sheriffs occupy 
the status of "county officers" just as fully as do sheriffs. That section provides:  



 

 

"The said deputies are hereby authorized to discharge all the duties which belong to the 
office of sheriff, that may be placed under their charge by their principals, with the same 
effect as though they were executed by the respective sheriffs."  

Thus, it is apparent that deputy sheriffs are entitled to no other compensation for the 
performance of their duties, which include the service of civil and criminal papers as 
authorized by statute, than their salaries, and that all fees recovered by them in 
connection with the performance of such duties must be remitted to the county 
treasurers of their respective counties.  

Constables, on the other hand, are permitted to collect certain specified fees by Section 
38-1902, N.M.S.A., 1941, and it is not required that they should turn the fees so 
collected over to any governmental agency.  

It was the opinion of this office in the said Opinion No. 4781 that the incompatibility 
between the offices of deputy sheriff and constable is so great that a vacancy would 
arise in the office of deputy sheriff, in the event that a salaried deputy sheriff sought to 
collect and to retain fees for serving papers as a constable, by reason of Section 10-301 
(8), N.M.S.A., 1941, which provides that a vacancy will result (in a county office):  

"By an officer accepting and undertaking to discharge the duties of another incompatible 
office."  

It is our conclusion at this time that Opinion No. 4781 was sound, and that a salaried 
deputy sheriff should not undertake to recover for himself fees for the performance of 
duties in connection with the service of civil and criminal papers, and that the 
performance, by such a deputy sheriff, of the duties of a constable, in such a manner, 
will cause a vacancy to arise by operation of statute in his office of deputy sheriff.  

You state that officer No. 2 is not a constable but a chief of police in a community in 
your district, and that he receives a salary of $ 75.00 per month to act as a deputy 
sheriff. During the absence of the regular constable for that territory he acts in 
emergencies as constable to serve criminal papers.  

We are of the opinion that what we have said above with regard to officer No. 1 is 
applicable as well to the case of officer No. 2. As a salaried deputy sheriff, the chief of 
police is not entitled to any other compensation than his salary for the performance of 
any of the duties pertaining to the office of deputy sheriff, which duties include the 
service of criminal papers.  

You state that officer No. 3 is a full time officer at a mining camp, but that he does not 
receive any compensation whatever from the county as a deputy sheriff, although he 
holds a deputy sheriff's commission. He is an elected constable in his precinct and 
serves both civil and criminal papers as such constable.  



 

 

We believe that our Opinion No. 4781 does not have application to the fact situation 
stated above. We believe that Article 10, Section 1, of our Constitution applies only to 
prohibit a salaried officer from retaining for himself any fees earned by him, and that 
incompatibility between the offices of deputy sheriff {*501} and constable sufficient to 
bring Section 10-301 (8) into operation arises only when a salaried deputy sheriff, who 
is compensated by such salary for his services in serving civil and criminal papers, 
seeks to recover additional compensation therefor in the form of constable fees. While it 
may be a poor practice for one person to hold both the office of deputy sheriff and that 
of constable, we believe that no fatal incompatibility arises between the two offices 
unless the person holding them seeks to recover compensation for his services in both 
capacities.  

In answer to your final question, we believe that a salaried deputy sheriff has no more 
right to recover constable fees for the service of papers served in connection with cases 
originating in his own precinct, than he has to recover such fees for the service of 
papers connected with proceedings originating in precincts other than his own.  

Trusting that the foregoing will answer your questions satisfactorily, I am  

By: Henry A. Kiker, Jr.  

Assist. Attorney General  


