Opinion No. 54-6026
October 19, 1954
BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General

TO: Mr. John R. Erickson Secretary New Mexico Board of Registration for Professional
Engineers and Land Surveyors Santa Fe, New Mexico

{*491} In your recent letter, you request the opinion of this office upon the following
guestions:

1. May your Board issue a license based upon the skill and knowledge obtained by an
applicant through long experience, as evidenced by a detailed written engineering
report on one or more specific projects carried out by such an applicant?

2. Must your Board give only academic type examinations?

3. Can, or should, former applicants who have been licensed be recalled for the
purpose of taking written examinations?

As you point out in your letter, the requirements of our statutes upon the subject of
examinations administered by your Board are quite specific.

Section 51-2413, N.M.S.A., 1941, provides:

"The following shall be considered as minimum evidence satisfactory to the board
that the applicant is qualified for registration as a professional engineer, or land
surveyor, respectively, to-wit:

(1) As a professional engineer: "a. Graduation from an approved course in engineering
of four (4) years or more in a school or college approved by the board as of satisfactory
standing; and a specific record of an additional four (4) years or more of active practice
in engineering work of a character satisfactory to the board, and indicating that the
applicant is competent to be placed in responsible charge of such work; or

"b. Successfully passing a written, or written and oral, examination designated to show
knowledge and skill approximating that attained through graduation from an
approved four (4) year engineering course; and a specific record of eight (8) years or
more of active practice in engineering work of a character satisfactory to the board and
indicating that the applicant is competent to be placed in responsible charge of such
work.

(2) As a Land surveyor:



"a. Graduation from an approved course in surveying in a school or college approved by
the board as of satisfactory standing; and an additional two (2) years or more of active
practice in land surveying work of a character satisfactory to the board and indicating
that the applicant is competent to be placed in responsible charge of such work; or

"b. Successfully passing a written, or written and oral examination in surveying
prescribed by the board; and a specific record of six (6) years or more of active
practice in land surveying work of a character satisfactory to the board indicating that
the applicant is competent to be placed in responsible charge of such work." (Emphasis
ours)

It will be noted that the examination required by the statute for one who seeks to obtain
a license as a {*492} professional engineer is one ". . . . designated to show knowledge
and skill approximating that obtained through graduation from an approved four (4) year
engineering course . .".

It is our opinion that it was the intention of the legislature in prescribing such an
examination that applicants for professional engineers' licenses should be examined on
such academic subjects as would be taught in a four year engineering course. It is
apparent also that the legislature intended for such licenses to be granted to such
applicants only after written or written and oral "examinations.” It is our opinion that a
written "report”, not obtained as an examination, would not suffice as an "examination."

The requirement of the statute with regard to the examination for land surveyor is
somewhat different from that for professional engineer, in that the examination provided
foris one". .. prescribed by the board." We believe that the board has greater
discretion with regard to the content of the examination for the license for land surveyor,
and that the board may elect to base such examination upon practical questions, as
distinguished from strictly academic questions. The requirement is specific, however, in
calling for a written or written and oral examination for the license for land surveyor; and
here again it is our opinion that a written report will not suffice for such an examination.

With regard to your third question, it is our opinion that licenses that you have already
issued are in all respects valid unless and until they are revoked, and that the board has
no power to require any additional examination of a holder of such a license, the
statutes conferring no such power upon the board. Nor is it a ground for revocation of a
license already issued that the board erred in administering its examination to the holder
of such a license, since only two grounds are provided by statute for revocation, in 8 51-
2421, N.M.S.A., 1941

"(a). The practice of any fraud or deceit in obtaining a certificate of registration;

"(b). Any gross negligence, incompetency, or misconduct in the practice of professional
engineering or land surveying as a registered professional engineer or land surveyor."

Trusting that the foregoing will answer your questions satisfactorily, | am,



By: Henry A. Kiker, Jr.

Assist. Attorney General



