
 

 

Opinion No. 54-6064  

December 22, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: State Corporation Commission Santa Fe, New Mexico. Attention: Corporation 
Department  

{*539} This is in reply to your request for an opinion of this office concerning the position 
of the Commission pertaining to fees charged foreign corporations upon the filing of 
certificates of increase in capital stock. You submitted as your immediate problem a 
situation where a foreign corporation had paid an admission fee to the State 
Corporation Commission upon filing its Articles of Incorporation, and now has filed an 
amendment changing its no par value common stock to that of par value and in 
connection therewith increasing the number of shares of common stock. You have 
stated that this corporation contends it is entitled to file the amendment without payment 
of any fee.  

Of course, it is an administrative problem to determine if in any given situation an actual 
increase in capital stock has occurred. Furthermore, {*540} by previous opinion of this 
office, (Attorney General's Opinions 5967-5967A) together with a reading of the statute 
51-12-1, subdivision 5, N.M.S.A., 1953, the fee is applied on the total increase, or to 
word it another way, the fee is applied to the differential between the new and old 
capitalization. From the facts submitted in the instant case, there does not appear to be 
any question but what the corporation with which you are now concerned proposed to 
increase the number of shares of stock and is thus increasing its capital stock. (See 
State ex rel. Corinne Realty Co. v. Becker, Secretary of State, 8 SW 2d 970.)  

Therefore, we can see nothing that would prevent the Corporation Commission from 
collecting the same fees for the amount of the total increase in the capital stock, as 
specified in subsection 4 of Section 5-21-1, N.M.S.A., 1953.  

For a good discussion of the problems herein related, see Fletcher Cyclopedia of the 
Law of Private Corporations, Sections 9052, 9053, 5128-5133.  

The corporation is also claiming that since it was authorized to do business in the State 
of New Mexico before the enactment of the act specifying statutory fees for increased 
capitalization that said corporation is exempt from paying anything further. This is an 
interesting proposition, but one in which we see no merit. As we view the situation, the 
act in question does not attempt to retroactively collect fees for the initial charter, but 
applies prospectively for all future increases in capital stock. As stated at page 1,000 in 
the case of Sovereign Camp, W.O.W. v. Casados, et al, 21 F. Supp. 989:  



 

 

". . . The well-settled rule indulges in the presumption that a statute shall have a 
prospective operation only, unless its terms show clearly a legislative intent that it 
should operate retrospectively or retroactively."  

Also there is another rule of law expressed therein that is appropriate to this matter, 
which reads as follows:  

"The statute does not violate section 10 of article 1 of the Constitution of the United 
States or section 19, article 2 of the Constitution of the state of New Mexico. A privilege 
or license to do business in a state is not a contract within the meaning of the above 
sections and does not vest in the holder thereof the right to enforce the same under 
such constitutional guarantees."  

Therefore, even if the subject corporation had obtained a charter to do business in the 
State of New Mexico and had paid the necessary entrance fee before the enactment of 
the act specifying statutory fees for increased capitalization, nevertheless the 
corporation would be subject to the subsequent acts of the Legislature relative to fees 
for increases in capitalization.  

By: J. A. Smith  

Assist. Attorney General  


