
 

 

Opinion No. 55-6075  

January 12, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan Director State Education Retirement, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter dated January 6th together with copy of a letter dated 
December 28, 1954, from Mrs. Grace A. Ames to Mr. Thomas J. Hubbard, President of 
the Cobre Consolidated School Board, asking for the opinion of this office upon the 
following: Are the amounts of monies received by a female spouse under the Social 
Security Act because of contributions made thereto by her husband deductible from her 
State Education Retirement system benefits under Sections 73-12-16, et seq., 
N.M.S.A., 1953?  

The provision in question of the teacher retirement law, is § 73-12-20, reading as 
follows:  

"If any person retired under the provisions of this act (55-1114 -- 55-1118 [73-12-16 to 
73-12-20]) shall also be entitled to benefits under any state or national retirement or old 
age benefit law, then the amount to be paid such person under this act (55-1114 -- 55-
1118 [73-12-16 to 73-12-20]) shall be only the difference between the amount received 
under such other retirement or old age benefit law and the amount provided in this act 
(55-1114 -- 55-1118 [73-12-16 to 73-12-20])."  

I am assuming for the purpose of this opinion that the female spouse is receiving 
benefits under the Federal Old Age and Survivors Benefits' portion of the Social 
Security Act, 42 USCA § 401, et seq. Payments made under this portion of the Social 
Security Act are ". . . benefits under any state or national retirement or old age benefit 
law . . .," Attorney General's Opinion No. 5273, dated January 3, 1950.  

Therefore, the amounts of such payments must be deducted from those received under 
the State Education Retirement system.  

Further, it matters not that the Old Age and Survivors Benefits under Social Security are 
received because of a husband's contribution to that system. Recipients of benefits from 
such system, whether contributions are made by recipient or someone else, are clearly 
within the provisions of § 73-12-20, N.M.S.A., 1953.  

It is, therefore, the opinion of this office that amounts received by a female spouse 
under the Federal Old Age and Survivors Insurance portion of the Social Security Act, 
as a result of contributions made thereto by her husband, must be deducted from any 
benefits payable to such female spouse under the provisions of the State Education 
Retirement system.  



 

 

Trusting that this answers your question, I am  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


