
 

 

Opinion No. 55-6077  

January 18, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Paul Tackett District Attorney Second Floor Court House, Albuquerque, New 
Mexico  

Re: Soldier's Exemption.  

OPINION  

In your letter dated January 11, 1955, you give the following statement of facts:  

"John Doe enlisted in the Armed Services of the United States in a state other than New 
Mexico, and served on active duty over ninety days and was discharged in 1948 in New 
Mexico. At the time of his discharge he owned a residence in New Mexico. After his 
discharge and while residing in New Mexico, John Doe reenlisted in the Armed Services 
of the United States and since that time and now is on active duty."  

You ask our opinion on the question whether John Doe should be allowed the soldier's 
exemption on the ground that he is an honorably discharged soldier and was a resident 
of New Mexico at the time he entered on his present tour of duty, or whether he will 
have to complete his present tour of duty and receive a new honorable discharge before 
becoming eligible for the exemption.  

Section 72-1-13 of the 1953 Compilation, in allowing soldier's exemption, provides, in 
part, as follows:  

"Provided, however, that such exemption from taxation shall not be permitted to be 
claimed by nor allowed to any person who was not either a resident of New Mexico at 
the time he entered on such duty or who had not acquired residence in the State of New 
Mexico prior to January 1, 1947."  

You state that the person enlisted the first time from a state other than New Mexico and 
served more than ninety days and was discharged in 1948 in New Mexico. Unless he 
acquired residence in New Mexico prior to January 1, 1947, he would not be eligible for 
exemption based upon his honorable discharge in 1948, since merely serving in the 
Armed Forces while stationed in New Mexico is not alone sufficient to show an intention 
to acquire residence here. In this connection see Allen v. Allen, 52 N.M. 174, and also 
Wilson v. Wilson, decided June 24, 1954, being Cause No. 5733 in the Supreme 
Court, which has some bearing on the question of residence.  

If, in fact, the person involved acquired residence prior to January 1, 1947, I believe he 
would be entitled to soldier's exemption based upon his honorable discharge regardless 



 

 

of the fact that he subsequently reenlisted. If such residence was not acquired, the 
soldier will not be entitled to exemption until he is discharged from his present tour of 
duty, at which time the exemption could be based upon the fact that he was a resident 
of New Mexico at the time he entered on such duty.  

By  

C. C. McCulloh  

Assistant Attorney General  


