
 

 

Opinion No. 55-6094  

February 4, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. John Y. Helm, State Bank Examiner, Santa Fe, New Mexico  

You have requested the opinion of this office as to whether or not each director of a 
bank must have at least ten shares of $ 100.00 par value stock in said bank in order to 
qualify as such director.  

Section 48-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, contains a requirement that in organizing a 
corporation to engage in the business of banking in the State of New Mexico, the 
amount of the capital stock of such corporation, the amount of the surplus fund, and the 
number of shares of par value of $ 100.00 each into which same be divided are required 
to be listed.  

It is to be noted that the requirement relative to the $ 100.00 par value of each share of 
stock only appears in the section of the Bank Act which deals with requirements for 
original incorporation. While it is true that § 5 of the general incorporation statutes (51-2-
6, N.M.S.A., 1953 Compilation) specifically excluded banks and thereby clearly placed 
all authority concerning banks in the Bank Act, nevertheless by § 51-2-21, N.M.S.A., 
1953 Compilation, the Legislature provided that the directors of a bank might increase 
or decrease the par value of the shares of a bank's capital stock.  

Therefore, since a bank, or its board of directors, can validly decrease the par value of 
its shares of stock, it follows that the requirements of § 48-2-8, N.M.S.A., 1953 
Compilation, are satisfied if every director of the bank owns not less than ten shares of 
stock in the bank of which he is director and said shares are not pledged or 
encumbered regardless of the par value of the stock, except of course during the 
original incorporation period and until the par value of the stock is changed.  

Hoping this opinion is of service to you, we remain  

By Jack A. Smith  

Assistant Attorney General  


