
 

 

Opinion No. 55-6105  

February 16, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Claude S. Sena, Assistant District Attorney, First Judicial District, Santa Fe 
County Court House, Santa Fe, New Mexico  

You have requested the opinion of this office relative to whether or not minors may be 
permitted to entertain in night clubs. In the factual situation presented in your request, 
the father of the minor children accompanies them and consents to their employment.  

I am assuming that these children are over the age of sixteen years since they would be 
prohibited from this type of employment by § 59-6-5, N.M.S.A., 1953, if under the age of 
sixteen years.  

Your request requires an interpretation of §§ 40-10-5, 46-10-12 and 46-10-17, N.M.S.A., 
1953. While § 40-10-5 makes it unlawful for the proprietor of a saloon to permit minors 
to loiter upon or frequent his premises, it is necessary to construe this section of our 
statute together with § 46-10-12. Said section prohibits the sale, service, gift or delivery 
by any person or the purchase by a minor of alcoholic liquor except (subsection b) when 
accompanied by his parent, guardian, spouse or an adult person into whose custody he 
has been committed for the time by some court, and who is actually, visibly and 
personally present at the time such alcoholic liquor is bought or received by him, or 
served or delivered to him. This section has been construed by this office in Attorney 
General's Opinion No. 4462, dated February 18, 1944, to mean that if one spouse is an 
adult person then the minor spouse when in company with the adult spouse may be 
legally sold alcoholic beverages. It would logically follow that the same would be true if a 
minor were accompanied by his parent or guardian, either natural or court appointed.  

Taking the above premise, it follows that if a minor may be served liquor under the 
specified circumstances, the Legislature intended that the minor might be on the 
premises where alcoholic liquors are sold under the same circumstances.  

Further, under § 46-10-17, there is no expressed prohibition against minors entertaining 
on the premises of a night club or location in which alcoholic beverages are served.  

It is therefore the opinion of this office that provided the minor is over sixteen years of 
age, he may be employed as an entertainer in a night club provided he is accompanied 
by an adult who is his parent, guardian, spouse or an adult person in whose custody he 
has been committed at the time by some court.  

Hoping that this has been of service to you, we remain  

By: J. A. Smith  



 

 

Assistant Attorney General  


