
 

 

Opinion No. 55-6107  

February 17, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: D. M. Smith, Jr., State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

In your letter dated February 8, 1955, you state that the Lea County Treasurer has 
invested surplus funds in U.S. War Savings Bonds and that the county funds are 
deposited to the account of the Lea County Treasurer without designating specific funds 
going to make up the total. You asked three questions as follows:  

1. Was the investment of surplus cash made in such a way that it satisfies the 
provisions of that portion of Section 11-1-5, New Mexico Statutes, 1953 Compilation, 
which states: "and such accounts shall be designed to show the amounts due and 
received from each source, by funds, and all receipts, vouchers, and other documents 
kept or that may be kept necessary to isolate and prove the validity of every transaction 
and claim."?  

2. In consideration of the provisions of Section 11-2-51, New Mexico Statutes, 1953 
Compilation, was the investment of surplus cash made in such a way that ownership of 
interest earned can be determined?  

3. In consideration of the provisions of Section 11-1-5, New Mexico Statutes, 1953 
Compilation, may all of the interest earned be recorded on the books of the county as 
revenue to the General Fund?  

The first and third questions relate to § 11-1-5, which requires the State Comptroller to 
formulate, prescribe and install a system of accounting for counties and provides that 
the accounts shall show the receipt, use and disposition of public moneys and property 
and the income derived from public property and sources, and that such accounts shall 
be designed to show the amounts due and received from each source, by funds. Since 
this section only applies to the system of accounting prescribed by the State 
Comptroller, I do not believe it would govern in connection with the investment of 
surplus cash in U.S. War Savings bonds. Such investment is specifically authorized in § 
11-2-7. The county treasurer's books, however, should reflect the surplus in each fund 
established by the county budget going to make up the total amount invested and when 
the government bonds are sold, the principal of the proceeds of sale should be credited 
to each fund in proportion to the amount invested together with the interest on the 
proportionate amount invested from each fund. Except for funds which are non-
transferable, such as interest, sinking, road and election funds, the interest to be 
derived from the various other fund investments could be transferred to the general 
fund, upon approval for such transfer in the same manner as provided for transfers 
generally.  



 

 

With regard to your second question, § 11-2-51 of the 1953 Compilation merely 
declares that county moneys shall be considered moneys of the county board of control, 
which is the board of county commissioners. However, I see no reason why the various 
funds contributing to the total amount invested could not be credited with the interest 
earned by the surplus of such funds going to make up the total investment.  

By C. C. McCulloh  

Assistant Attorney General  


