
 

 

Opinion No. 55-6098  

February 7, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: R. C. Derbyshire, M. D., Secretary-Treasurer, New Mexico Board of Medical 
Examiners, Santa Fe, New Mexico  

You have requested an opinion concerning the right of a person employed by the State 
in some State Institution to obtain a medical license without first having taken the Basic 
Science Examination.  

In the consideration of this problem we must consider the intent of the two acts known 
as the Basic Science Act and the Medical Examining Act. In the event there is a direct 
conflict, it will be necessary to hold that the Basic Science Act supercedes the Medical 
Act, since the Basic Science Act was passed by the 1941 Session of the Legislature 
and the Medical Act was passed in 1929. However, in the event the two acts can be 
reconciled, and it can be construed in such a fashion that one does not repeal the other, 
such a construction must be placed upon the two acts. It is the opinion of this office that 
the latter construction can be placed.  

The Basic Science Act provides in § 67-1-1, N.M.S.A., 1953, the following:  

"No person shall be eligible for examination or permitted to take an examination for a 
license to practice the healing art or any branch thereof, or granted any such license, 
unless he has presented to the licensing board or officer empowered to issue such a 
license, a certificate of ability in anatomy, physiology, chemistry, bacteriology and 
pathology, (hereinafter referred to as the basic sciences), issued by the state board of 
examiners in the basic sciences."  

Section 67-1-19, N.M.S.A., 1953, provides the following exceptions:  

"This act shall not be construed as applying to dentists, nurses, midwives, chiropodists, 
or optometrists, practicing within the limits of their respective callings nor to that 
religious sect known as Christian Scientists; nor to other persons licensed to practice 
the healing art or any branch thereof in this state when this act (67-1-1 to 67-1-21) takes 
effect; nor to persons specifically permitted by law to practice without license, practicing 
within the limits of the privileges thus granted to them; nor to any person during such 
time that he is a regular employee of the state of New Mexico or the United States 
of America, and whose practice is confined to a state or federal institution, 
hospital, sanitarium, health center, or field of endeavor where the only 
compensation received for any services rendered as a practitioner is entirely paid 
by the state of New Mexico or the United States of America."  



 

 

Thus it can be seen that a person who has a contract with a State Institution need not 
take a Basic Science Examination to work in those institutions. The question arises, 
however, whether or not such a person may be licensed without taking the examination.  

Section 67-5-5, N.M.S.A., 1953, requires that no person who has not taken the 
examination as provided in § 67-1-1 to § 67-1-23 (Basic Science Examination) shall be 
permitted to be licensed unless he was a physician at the time such provision was 
passed. Thus it would appear that a person to obtain a license must necessarily be 
eligible under the provisions of the Basic Science Examination. This is further bolstered 
by the language of § 67-5-10, wherein the words "Practice of Medicine" are defined, and 
providing an exemption for persons practicing medicine in a State Institution so long as 
they are licensed in some State. Thus a doctor may practice in a State Institution 
without being licensed in the State of New Mexico. § 67-1-19, quoted above, merely 
activates this section and permits a doctor to practice in a State Institution when he has 
been certified as having a license in some other State without taking the Basic Science 
Examination. It does not permit licensure of individuals practicing in State Institutions 
without a Basic Science Certificate.  

Any other holding would provide an excellent method of avoiding the requirements of 
the Basic Science Law, as any reputable physician may obtain employment with the 
United States Government, the State or a private hospital, (all of which are exceptions 
in the Medical Law) and would thus be permitted to obtain a license without a Basic 
Science Examination. We do not think that this is the intent of the law.  

It is thus the opinion of this office that while a doctor may practice in a State Institution, 
he may not be licensed in this State until he has passed a Basic Science Examination 
regardless of his place of employment.  

We sincerely hope that this answers your inquiry satisfactorily.  

By: Fred M. Standley  

Assistant Attorney General  


