
 

 

Opinion No. 55-6124  

March 9, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. C. Chase, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Las Cruces, New 
Mexico  

Your request for an opinion dated March 1, 1955, on three questions regarding 
exemption from taxation of church property has been received. I quote from your letter 
the factual situation which gives rise to your first question:  

"A local church was organized a few years ago and in order to secure a loan for the 
erection of a church, title to the property was left in the name of the individual who 
originally owned that property. A church was subsequently erected on the property and 
is now being used exclusively for church purposes, however, the property is assessed 
in the name of the individual who originally owned it."  

Your first question is whether or not the property above is eligible for exemption from 
taxation under Article VIII, Section 3 of the Constitution of this State. That constitutional 
provision reads:  

"The property of the United States, the state and all counties, towns, cities and school 
districts, and other municipal corporations, public libraries, community ditches and all 
laterals thereof, all church property, all property used for educational or charitable 
purposes, all cemeteries not used or held for private or corporate profit, and all bonds of 
the state of New Mexico, and of the counties, municipalities and districts thereof shall be 
exempt from taxation. (Emphasis ours)  

"Provided, however, that any property acquired by public libraries, community ditches 
and all laterals thereof, property acquired by churches, property acquired and used for 
educational or charitable purposes, and property acquired by cemeteries not used or 
held for private or corporate profit, and property acquired by the Indian service, and 
property acquired by the U.S. Government or by the state of New Mexico by out-right 
purchase or trade, where such property was, prior to such transfer, subject to the lien of 
any tax or assessment for the principal or interest of any bonded indebtedness shall not 
be exempt from such lien, nor from the payment of such taxes or assessments."  

As applied to church property, the above constitutional provision was extensively 
discussed by our Supreme Court in at least two cases. Church of the Holy Faith vs. 
State Tax Commission, et al., 39 N.M. 403; Trustees of Property of Protestant Episcopal 
Church in New Mexico vs. State Tax Commission, et al., 39 N.M. 419. In the Church of 
the Holy Faith case the church owned the land in question. At once it becomes apparent 
that the situation here, i.e., ownership in a third person and use made of the land for 
church purposes was not before the Court.  



 

 

As pointed out in the Church of the Holy Faith case, exemption statutes or constitutional 
provisions are roughly classified into three groups: (1) Those making ownership of the 
property by a certain institution or class of people the test; (2) Those making the 
particular use of the property rather than ownership the test; (3) Those requiring a 
concurrence of ownership and use as the test. Since ownership was not in question in 
the Church of the Holy Faith case, the holding of that case does not govern the situation 
you present. That case held that use was required. Ownership as a concurring factor 
was not ruled out. In the situation before it, any pronouncement by the Court on 
ownership as a necessary concurring factor in this or any other situation must be 
treated as dicta. However, what the Court said there upon ownership as a requisite 
concurring factor is helpful in predicting the result were the question you present put to 
our Court.  

In the case above are found expressions which lend some support to either view, i.e., 
use alone as the test and ownership and use as necessary concurring factors as the 
test. In the above case at page 415, appears the following:  

". . . Taxation is the rule, exemption the exception, and it is plain that the quid pro quo 
theory as supporting the exception fails as to property of a church as an entity which is 
not necessary for or is not used to promote the object or purposes of the church. It must 
be supposed that the teaching and inculcating of religious ideas is beneficial to the 
state. This theory sought to be encouraged by exempting church property from taxation 
necessarily rests upon the assumption that the property of the church as a religious 
society will be held and used by the church for those purposes for which the church 
was incorporated and exists. In so far as the property of the church is not so employed, 
there is no quid pro quo." (Emphasis ours)  

"The greater the amount of property that escapes taxation, the greater the burden is 
upon other property holders to bear the support of the government."  

The above would seem to indicate that ownership should also inhere in addition to use 
for religious or church purposes in order that the property be brought within the 
exemption. This, of course, is very general language. As to the first paragraph quoted 
above, it would seem that it is no more than a general expression of the theory behind 
exemption of church property or property used for church purposes. What appears here 
is said to support and to emphasize the result ultimately reached, i.e., that use is a 
requisite, and not necessarily to rule into the test ownership as a concurring factor. The 
same can be said of the second paragraph quoted above.  

On the other hand support for the view that ownership is not a necessary concurring 
factor is found in the following at page 410:  

"As to 'community ditches and all laterals thereof', we sense the only instance of a 
concurrence possibly of ownership and use as requisites." (Emphasis ours)  



 

 

The above language was prompted by an examination of all types of property listed 
under Article VIII, Section 3 of our Constitution. Thus, if among all the other types of 
property listed, church property being one of the many types, only "community ditches 
and all laterals thereof" was the only type of property which required as a test for 
exemption, concurrence of ownership and use, then, a fortiori, all other types fell into 
ownership exclusively or use exclusively categories. The Court rejected ownership 
exclusively as a test for exempting church property. Of necessity, therefore, the Court 
must have thought that church property fell into the use exclusively category.  

Let us look at the expressions of the Court in this case in another manner. If everything 
except what was said in regard to community ditches were in this case, the Court 
relying on the dicta therein could very well conclude without doing violence to any of the 
language used in that case that ownership was a necessary concurring factor to use, or 
on the other hand, that it was not. However, with that language in the case if the Court 
were to hold that ownership in the case of church property was a necessary concurring 
factor then in effect it would have to hold that what was said in this case regarding 
community ditches and, thus, indirectly church property, was just a worthless gratuity. 
Or put stronger, that it was a misleading and incorrect expression of the construction to 
be placed upon this Article of the Constitution.  

Dictum does not bind, but generally dictum points to the results which ultimately will be 
reached. As concerns the situation you present in your first question, this is all we have 
to rely on in this jurisdiction. Thus we conclude that as concerns "all church property", 
use is the exclusive test for determining whether or not it falls within the exemption. 
Where that is the test then it matters not who holds title to the land.  

"'If the exemption depends on the use made of the property, rather than the ownership, 
the title to the property is immaterial, i.e., the title need not be in the user claiming the 
exemption. In such a case it is the use and not the ownership which determines the 
right to the exemption. It follows that the owner may claim the exemption although the 
use is by another.'"  

Cooley, Taxation, 4th Edition, Section 680, cited in the Church of the Holy Faith case, at 
page 408.  

It may be well to make some further comment on the above situation. As a general rule 
it is said that where someone would bring himself within an exemption to taxation, the 
provision creating the exemption will be strictly construed. Taxation is the rule, 
exemption the exception. Church of the Holy Faith case, supra.  

However, this jurisdiction also recognizes that where the exemption is for the "promotion 
of religious, educational, charitable, or similar objects, deemed beneficial to the state, 
and to afford a quid pro quo, an exception (to the rule above stated) has frequently been 
declared." Temple Lodge No. 6, A. F. & A. M. vs. Tierney, 37 N.M. 178. The theory is 
that the state by granting the exemption will receive its return in benefits gained by 



 

 

making it more convenient and easier for its citizens to receive the admittedly 
worthwhile fruits of religion, education, etc.  

The danger which immediately becomes apparent in holding as we do here is that a 
private individual who rents or leases land to a church for a private profit could take 
advantage of the exemption. Some jurisdictions in such a situation allow the exemption.  

However, in other jurisdictions, and this is the qualification we attach to holding here, 
where lands are owned by other than the church, if the owner derives income from the 
land, though the same is being used for church purposes, the exemption will not apply. 
Commissioners of Cambria Park vs. Board of County Commissioners of Weston 
County, et al., 174 Pac. 2d, 402, and other cases cited therein.  

Your first question is therefore answered in the affirmative. The property in question is 
exempt from taxation.  

Your second question is whether or not parsonages located on church property for the 
purpose of providing a place of residence for the parson, reverend, priest or other 
church officials would be exempt from taxation. In the Church of the Holy Faith case, at 
page 415, appears the following:  

"Our construction would logically lead to a holding that buildings with land they occupy 
and furnishings therein, used for religious purposes, or for residence of the priests or 
ministers, together with adjacent land reasonably necessary for convenient use of such 
buildings, are exempt from taxation." (Emphasis ours)  

On the strength of the above, it is the opinion of this office that the land which you ask 
about in your second question is exempt from taxation.  

In your third question you ask whether or not property owned by the church and rented 
to private individuals on the same basis as any other rental property is exempt from 
taxation. You state that the profits are turned into the church fund and are used 
exclusively for church purposes. The situation you present under this question is 
precisely the situation treated in the Church of the Holy Faith case, supra. The answer 
given by our Supreme Court is that such property is not exempt from taxation. The 
answer to your third question is therefore answered in the negative.  

Enclosed you will find Attorney General's Opinion No. 6088, concerning the same 
situation.  

I trust that this answers your inquiries satisfactorily.  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


