
 

 

Opinion No. 55-6141  

April 18, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Howell Earnest, President, Board of Penitentiary Commissioners, Santa Fe, 
New Mexico  

This will acknowledge receipt of your letter of April 4, 1955, in which you ask our opinion 
on several questions relating to sale of penitentiary lands and the disposition of 
proceeds therefrom.  

Your questions involve construction of §§ 42-1-5 of the 1953 Compilation and 42-1-11 
of the 1953 Compilation, as amended by Chapter 238, Laws of 1955. The two sections 
read as follows:  

"Disposition of unneeded property. -- If and when the Penitentiary of New Mexico, as 
such body corporate, shall be possessed of any real, personal or mixed property of 
whatsoever kind or nature which, in the judgment of the commissioners of said body 
corporate, shall no longer be required for the use of said penitentiary, then in such event 
the Penitentiary of New Mexico shall have the right to sell, trade, mortgage or otherwise 
alienate any such real, personal or mixed property for such price and upon such terms 
as to the commissioners of said institution shall seem just and proper, and the proceeds 
to be derived from any such transaction shall become the property of said corporation; 
Provided, however, that in all cases of the sale, trade, mortgage or other alienation of 
real property belonging to the Penitentiary of New Mexico the same shall not take effect 
until approved by the state board of finance."  

"Improvements in penitentiary -- Labor by convicts -- The Board of penitentiary 
commissioners shall decide what improvements shall be made in the penitentiary and 
on property owned by the penitentiary, whether the same shall be enlarged, or the 
erection of the extension of the prison or prison walls, the erection of workshops or 
other buildings or improvements shall be made; Provided, that said commissioners shall 
not make any improvements that will require an expenditure of money in excess of the 
appropriations made by the legislature for that purpose, which improvements shall be 
made under the direction of the superintendent on plans furnished by said board, and 
he shall employ such number of convicts in making such improvements as said board 
may deem advisable, and shall employ the remainder of the convicts as may be most 
advantageous to the state or the penitentiary.  

"All amounts received by the Penitentiary of New Mexico from the sale or mortgaging of 
any real property is hereby appropriated for the erection of buildings and other 
improvements to be constructed on property owned or leased from the State of New 
Mexico by the Penitentiary of New Mexico, or to be used for the purchase of equipment 



 

 

for prison industries, or used to pay interest on, or to retire any bonds issued by the 
penitentiary commissioners."  

You first ask whether monies received from the sale of Penitentiary lands and deposited 
with the State Treasurer may be spent without prior approval of the State Board of 
Finance. Although prior approval of the Board of Finance is not required except as to 
the sale of the land, in the above sections, the general authority of the Board of Finance 
under Chapter 11, Article IV of the 1953 Compilation would indicate that a budget 
should be submitted and approved by the Board of Finance for these expenditures 
before payment is made.  

You ask next whether the Board may issue vouchers against the proceeds from the sale 
of land for payment of expenditures incurred for legal and abstracting expense in 
clearing title incident to the sale of the land. Although the last paragraph of § 42-1-11 
indicates that the use of monies so received is to be limited to certain purposes, it is our 
opinion that expenditures necessarily incurred in clearing title to the land so as to render 
the receipt of these monies to the Penitentiary possible, are proper expenses and that it 
is the net amount received by the Penitentiary which is governed by that paragraph. 
This question is very analogous to the right of counties to use proceeds derived from 
bond issues to pay attorney's fees in connection with the issue in view of Article 9, 
Section 9 of the Constitution, providing that money borrowed by a county shall be used 
for the purpose for which it was obtained. There, this office held in Opinion No. 5206, 
with which we concur, that such payments were proper.  

You also ask whether or not expenses incurred for abstracts, legal fees and quiet title 
suits on lands previously sold by the Penitentiary and paid from the severance tax 
building and improvement fund of 1953 are reimbursable to the building fund from the 
proceeds from the sale of other property. Although these items would probably be 
reimbursable, inasmuch as the proceeds from the severance tax bonds and the 
proceeds under the provisions of § 42-1-11 are to be used for the same purpose, we 
can see no necessity for making such reimbursement.  

By Walter R. Kegel  

Assistant Attorney General  


