
 

 

Opinion No. 55-6133  

March 22, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: E. B. Swope, Warden, Penitentiary of New Mexico, Post Office Box 1059, Santa 
Fe, New Mexico  

In your letter dated March 14, 1955, you refer to § 42-1-36, 1953 Comp., and inquire 
whether the Board of Penitentiary Commissioners may designate a bonded employee of 
the Penitentiary to approve and sign all purchase and service vouchers in view of this 
statute.  

§ 42-1-36 is a statute passed in 1889 which provides that claims for services, supplies 
or materials may be paid after being certified as being rendered by the superintendent 
and being ordered and allowed by the Board, in which event a certificate is furnished to 
the claimant and the claims thereupon to be paid by a warrant of the auditor. This 
procedure concerning payment of claims has been superseded by § 11-1-8, 1953 
Comp., which provides the procedure for payment of claims of states, counties and 
state and county institutions, penal, reformatory, educational, charitable, etc.. Under this 
section, the State Comptroller prescribes the form of vouchers to be used in the 
payment to a claimant of monies due for supplies furnished or services rendered. The 
section specifically provides that all such vouchers, before payment is made thereon, 
must have the approval in writing of the head office or department to which the claim 
appertains thereon, and it must be duly signed and sworn to by the applicant.  

Purchases required to be made through the State Purchasing Agent may be paid only 
when the voucher is approved by the Purchasing Agent or his chief clerk, pursuant to § 
6-7-12, 1953 Comp.  

In view of the provisions of § 11-1-8, the Board of Penitentiary Commissioners may 
designate a bonded employee of the Penitentiary to approve and sign purchase and 
service vouchers. The designation, of course, should be filed with the State Auditor for 
his information.  

By C. C. McCulloh  

Assistant Attorney General  


