
 

 

Opinion No. 55-6127  

March 14, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk, Superintendent of Public Instruction, Capitol Building, Santa 
Fe, New Mexico  

In your letter dated March 4, 1955, you enclose a letter from the Director of Personnel of 
the Carlsbad City Schools relative to teacher tenure, in which is submitted the question 
whether a teacher who begins employment after the beginning of the school term and 
completes that term and two succeeding terms is eligible for tenure upon receiving a 
contract for completion of the succeeding term.  

Section 73-12-13 of the 1953 Compilation, insofar as said section is pertinent to the 
question, provides as follows:  

"Notice to discontinue the service of such class room teacher properly certified and who 
has served a probationary period of three (3) consecutive years and holds a contract for 
the completion of a fourth consecutive year in a particular district shall specify a place 
and date not less than five (5) days nor more than ten (10) days from the date of mailing 
such notice at which time said teacher may at his or her discretion appear before the 
board for a hearing."  

Your question involves a determination of the meaning of the words "three consecutive 
years". Since the word "years" occurs in connection with teaching in the public schools, 
the Legislature undoubtedly meant school years. A school year is defined in Board of 
Education v. Tax Commission, 28 N.M. 221, as being the school term or the time when 
school ordinarily is in session, which at the present time is nine months.  

If a teacher begins employment after the beginning of a school term and serves the 
balance of that term and two consecutive school terms thereafter, such teacher would 
not be eligible for tenure merely upon receiving a contract for completion of the 
succeeding school term. However, after serving in the succeeding school term, or fourth 
year, a sufficient period to constitute the total consecutive service to be twenty-seven 
months, such teacher who holds a contract for completion of the fourth school year 
would thereupon become entitled to tenure.  

By: C. C. McCulloh  

Assistant Attorney General  


