
 

 

Opinion No. 55-6119  

February 28, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. John Block, Jr., Chairman, State Corporation Commission, Santa Fe, New 
Mexico  

Re: Request of P. A. Quintana, Assistant Chief Clerk  

OPINION  

You have requested this office to clarify Section 51-12-1, N.M.S.A., 1953, for you 
relative to subsection (5) thereof, which section deals with the filing fee chargeable a 
corporation upon the filing of a certificate of amendment of its certificate of incorporation 
increasing the total authorized capital stock. Subsection (5) of Section 51-12-1, 
N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"(5) Increase of capital stock of foreign corporations, the same fees for the amount of 
the total increase as above specified for original admission to do business in this state; 
Provided, however, that in no event shall the fees for any or all increases of capital 
stock of foreign corporations, exceed the sum of three thousand dollars ($ 3,000)."  

The wording that is obviously giving you trouble is contained in the proviso of this 
subsection. In your request you indicate that you would interpret the above underlined 
words "any or all" to read "any and all." Therefore, you would charge a foreign 
corporation for each and every increase the same amount as you charge for original 
incorporation on the differential between the original authorized capitalization and the 
capitalization established by the increase without any limit upon the total amount 
collected over the life of the corporation.  

To determine if your interpretation is correct, it is necessary to arrive at the legislative 
intent expressed in this section of our statutes.  

It is first noted that the Legislature provided a different fee for foreign corporations as 
opposed to domestic. With domestic corporations there is no mention of a maximum 
limit on the amount to be charged for any or all increases in capital stock. Next, there is 
a detailed itemized scale to be applied to foreign corporations upon the filing of the 
original request for authority to do business in this State. (Subsection 4) Here it can be 
seen that the maximum amount that can be charged is $ 3,000 for a foreign corporation 
having a capitalization of over one hundred million dollars ($ 100,000,000).  

Since the maximum that can be charged upon original application to do business in this 
State is $ 3,000, it does not seem logical that the Legislature would add a proviso to 
subsection (5) to again remind the Corporation Commission that for each increase $ 



 

 

3,000 is the limit. This would be merely surplusage. Applying the usual accepted 
statutory construction to the words "any or all", we are constrained to say that where the 
disjunctive conjunction "or" is used, the various members of the sentence are to be 
taken separately. (See 50 Am. Jur., page 267, Section 281).  

Considering these factors, it is our interpretation that the proviso contained in 
subsection (5) of the subject section of our statute means that the total amount that can 
be collected from a corporation for all of its certificates of amendment to its articles of 
incorporation increasing its capital stock is $ 3,000. Should you feel this is not equitable 
in some manner or means, it is, of course, a matter that should be taken before the 
Legislature.  

We also enclose a copy of Attorney General's Opinion No. 1847, dated December 27, 
1937, which holds to the same effect as this opinion and with which we concur.  

By: J. A. Smith  

Assistant Attorney General  


