
 

 

Opinion No. 55-6146  

April 20, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. J. B. Contreras, Director, School Tax Division, Bureau of Revenue, Santa Fe, 
New Mexico  

We have received your request for opinion concerning the applicability of sales tax to 
certain activities of the University of New Mexico. Your specific question is whether or 
not the University is subject to payment of the tax upon the gross receipts derived from 
the operation of its golf course at Albuquerque. We note that the course is open to the 
public and that a charge or fee is made to those who use it.  

Section 72-16-4, N.M.S.A., 1953, provides, in part:  

"There is hereby levied, and shall be collected by the Bureau of Revenue, privilege 
taxes, measured by the amount or volume of business done, against the persons, on 
account of their business activities, engaging or continuing, within the state of New 
Mexico, in any business as herein defined, and in the amounts determined by the 
application of rates against gross receipts, as follows:  

. . .  

G. At an amount equal to two (2) per cent of the gross receipts of the business of every 
person engaging or continuing in the business of conducting any amusement 
enterprise, including theatres, picture shows, radio broadcasting stations, location 
businesses, sales of punch-board operations, carnivals, circuses, amusement parks, 
menageries, dog-shows, horseshows, fairs, races, rodeos, games, dance-halls, pool or 
billiard halls, or any business charging admission for any exhibition for amusement, 
edification, or instruction; Provided that any religious, fraternal, educational or other 
non-profit organization not regularly engaged in such enterprises shall be exempt from 
taxation on the gross receipts of such operations conducted exclusively by them and for 
their sole benefit, and upon the gross income received by them as sponsors of any such 
enterprise. All persons conducting dog-shows, traveling circuses, horse-shows, rodeos, 
and amusement enterprises of all kinds shall be subject to and pay the tax on the gross 
receipts of any and all concessions operated in connection therewith."  

If then the tax applies, it is by virtue of this provision. Whether or not the University is 
subject to payment depends on whether or not the activity in question falls within any of 
the exemptions provided in this Act. In addition to the exemption contained in 
subsection G above, two others should be noted.  

Section 72-16-5 provides, in part:  



 

 

". . . . nor shall such taxes apply to any business or transactions exempted from taxation 
under the Constitution of the United States or the state of New Mexico, . . . ."  

and § 72-16-15, N.M.S.A., 1953, provides, in part:  

"There are exempted from the taxes imposed by this act (72-16-1 to 72-16-5, 72-16-7 to 
72-16-46) the following:  

(a) All sales or services made or performed by societies and other organizations not 
organized or operated for gain or profit.  

. . .  

(1) Gross receipts from dormitories and dining halls of state educational institutions.  

. . ."  

If the activities in question do not fall in any of the three exemptions above, of necessity 
the sales tax applies.  

Firstly, concerning the exemption in § 72-16-4, subsection G: It is apparent that the 
exemption contained in the proviso was intended to apply to those activities of the 
various organizations listed which are merely occasional, casual or isolated; to those 
"not regularly engaged in such enterprise". The activity here is a continuing one. It is 
operated on the same basis as any other business or private enterprise. We note, and 
with some pride, the reports that throughout the year there are but few days when this 
sport cannot be indulged at this course. Certainly in view of this, the activity here does 
not fall within this exemption.  

In order to determine whether or not § 72-16-5 affords exemption to the activity in 
question, this section should be read together with Article VIII, § 3 of the New Mexico 
Constitution, which provides, in part:  

"The property of the United States, the state and all counties, towns, cities and school 
districts, and other municipal corporations, public libraries, community ditches and all 
laterals thereof, all church property, all property used for educational or charitable 
purposes, all cemeteries not used or held for private or corporate profit, and all bonds of 
the state of New Mexico, and of the counties, municipalities and districts thereof shall be 
exempt from taxation . . ."  

Under the constitutional provision above, it is apparent that property of the University is 
not taxable. A property tax cannot be levied against that property. However, there is a 
difference between a property tax and an excise or privilege tax such as the sales tax in 
question here. We cannot conceive that the constitutional exemption extends to more 
than that to which it plainly refers -- property and property taxes. It falls short of 
exempting from the imposition of an excise tax such as the sales tax. Independent 



 

 

School District v. Pfost, 51 Idaho 240, 4 P. 2d 893, 84 A.L.R. 820; Crockett v. Salt Lake 
County, 72 Utah 337, 270 P. 142, 62 A.L.R. 667. The activity in question thus is not 
exempt from the sales tax under § 72-16-5 and Article VIII, § 3 of the New Mexico 
Constitution.  

Now we consider the third possible exemption, that under § 72-16-15 above. It is noted 
that under subsection (a) "all sales or services made or performed by societies and 
other organizations not organized or operated for gain or profit" are exempt. Had the 
Legislature stopped here, it would not be difficult to bring the activity in question within 
the exemption. In ordinary circumstances, the University of New Mexico could certainly 
be held to be an "organization not organized or operated for gain or profit". However, 
the Legislature must have viewed the University as not being within that group of 
organizations provided for in this subsection, for in subsection (1) of the same statute, it 
provided a specific exemption for gross receipts derived from the operation of 
dormitories and dining halls. Were state educational institutions included within those 
organizations provided for in subsection (a), then it would have been a futile thing to 
provide, at the same time and in the same statute, a provision applying to certain 
proceeds from state educational institutions. The maxim, expressio unius est exclusio 
alterius, is patently aplicable.  

In this connection, a prior opinion of the Attorney General, No. 753, 1933-34, requires 
attention. In considering the sale of books and supplies by the State College at Las 
Cruces, the Attorney General ruled that under subsection (a) of § 72-16-15 such sales 
were "probably" exempt from the sales tax so long as no profit was made on the sales. 
Firstly, it was assumed that the College at Las Cruces was within that group of 
organizations provided for in subsection (a). Secondly, it was further assumed that 
being one of those organizations, no sales tax was applicable only if a profit was not 
realized from its operations.  

As we have shown above, the College at Las Cruces, being a state educational 
institution, is not within that group of organizations provided for in subsection (a). 
Further the second assumption is also deemed by this office to be erroneous. Whether 
or not a profit on a particular operation is made by an organization comprehended within 
subsection (a) is immaterial. If an organization is of that general type which is not 
operated for gain or profit, it is exempt. It may perhaps be that a profit is derived from 
one of its activities. The latter is not the test. The latter does not necessarily change the 
character of the organization which, in essence, may still be a non-profit organization 
such as is provided for in subsection (a). For these reasons, the above opinion is to this 
extent overruled.  

In this connection, it may further be noted that the activity in question was not 
commenced until after § 72-16-15 was passed. This, however, does not change our 
view. It may perhaps be that had the Legislature which passed these provisions 
foreseen that the University would some day engage in this activity, that it would have 
exempted it from payment of the tax on the proceeds therefrom. We take the view that 
at the time the statute was passed no exemption for state educational institutions was 



 

 

made other than on proceeds derived from operation of dormitories and dining halls. 
The subsequent action of the University in establishing and operating a golf course 
could not change the law as passed. The activity in question, does not escape the sales 
tax under the exemptions in § 72-16-15.  

In the absence, therefore, of any exemption which would cover the institution and 
activity in question, it is the opinion of this office that the University is subject to payment 
of the sales tax on the gross receipts derived from the operation of its golf course.  

I trust this answers your inquiry satisfactorily.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


