
 

 

Opinion No. 55-6158  

May 12, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. John D. Murphy, Assistant District Attorney, Second Judicial District, 
Albuquerque, New Mexico  

In your letter of April 26, 1955, you ask our opinion with respect to several matters 
pertaining to Section 73-7-36 of the 1953 Compilation, as amended by Chapter 273, 
Laws of 1955.  

The pertinent portion of the statute provides as follows:  

"Provided further, that each county may furnish transportation from general funds, and 
not out of any funds or taxes raised or levied for educational purposes or appropriated 
in aid of the state public schools, to supplement the present school bus transportation 
system for the aid and benefit of all pupils attending school in compliance with the 
compulsory school attendance laws of the state of New Mexico, upon the same terms 
and in the same manner and over the same routes of travel as is provided for pupils 
attending the state public schools.  

"The board of county commissioners of each county may contract with the busline 
operators for the transportation of pupils attending schools other than the state public 
schools, in compliance with the compulsory school attendance laws of the state of New 
Mexico in the same manner and over the same routes of travel as is provided for the 
pupils attending the state public schools; such transportation to be paid for with funds 
appropriated by each county for that purpose from the general funds of said county."  

Your questions will be dealt with separately below:  

"1. With what busline operators will the county commissioners be able to contract under 
the authority given them in the 1955 Amendment?"  

The statute does not limit the class of busline operators with whom the county 
commissioners may contract for the transportation of pupils. There is nothing to prevent 
a duplication of routes from a legal standpoint. However, as a practical matter the 
requirement of the statute that such transportation be "in the same manner and over the 
same routes of travel as is provided for pupils attending the state public schools," will in 
most instances place such transportation in the hands of school bus operators.  

"2. If they contract with a busline operator who has also contracted to carry pupils 
attending public schools, will the pupils attending schools other than the public schools 
be able to ride in the bus at the same time that those attending public schools ride, 



 

 

provided that there is room to carry them, or will the operator of the busline have to 
make separate trips for the two classes of pupils?"  

The statute does not prohibit the carrying of non-public school pupils in the same bus 
with public school pupils. It is obvious, of course, that this may not be done if the bus 
does not have sufficient capacity to carry both classes of pupils. It would appear from 
the wording of the section that such a practice was actually contemplated by the 
Legislature. In this connection, where the same busline operator is carrying both 
classes of students, the portion of Section 73-7-36 relating to compensation for school 
bus transportation should be construed to provide for payment for public school 
transportation on the basis of number of pupils transported rather than capacity of the 
school bus unit.  

"3. Will the county commissioners be able to contract with schools other than public 
schools that own their own busses for the transportation of pupils attending such 
schools or other schools besides the public schools?"  

Yes, providing that such transportation complies with the requirement that it be in the 
same manner and over the same routes as public school bus transportation.  

"4. The 1951 Amendment provides that each county may furnish transportation from 
general funds, etc., to supplement the present school bus transportation system. Will 
you give me your opinion of what such supplemental aid shall consist, that is, should the 
pupils attending schools other than public schools pay on the same formula basis as is 
set up for pupils attending public schools? If not, of what, in your opinion, should this 
supplemental cost consist?"  

In view of the portion of the first paragraph above quoted, providing that such 
transportation shall be on the same terms as is provided for pupils attending state public 
schools, it is our opinion that the cost should in no event exceed the amount which 
would be payable using the formula basis as set up for the public schools.  

You further ask our opinion generally on other matters pertinent to these amendments. 
For your information I enclose herewith a copy of Attorney General's Opinion No. 5339, 
dated March 5, 1951, relative to the 1951 Amendment to the same section which 
originally authorized the transportation of non-public school children. This opinion held 
that transportation of such children not to be in violation of the Constitution of the United 
States. With that portion of the opinion we agree. Subsequent to that decision the 
Supreme Court of the State of New Mexico decided the case of Zellers vs. Huff, 55 
N.M. 501, 236 Pac. 2d 949. Although this decision might be construed as prohibiting the 
use of school funds for this transportation, under Section 3, Article 12 of the Constitution 
of New Mexico, nothing therein, in our opinion, can be construed to render 
unconstitutional assistance from general county funds as provided by this Act.  

By: W. R. Kegel  



 

 

Assistant Attorney General  


