
 

 

Opinion No. 55-6244  

August 2, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. W. Burrell, Commissioner, State Labor and Industrial Commission, Santa 
Fe, New Mexico  

In reply to your letter of June 27, 1955 in which you request an opinion as to whether or 
not contractors doing work with the State of New Mexico, or any of its political 
subdivisions on public works contracts as provided by § 6-6-6, N.M.S.A., 1953, can 
employ and classify on their payrolls an apprentice of any trade before said contractors 
have complied with the provisions of §§ 59-7-5 through 59-7-7, N.M.S.A., 1953, I find, 
under the requirements of § 59-7-5, the term "apprentice" shall:  

"Mean a person at least sixteen (16) years af age who is covered by a written 
agreement with an employer, or with an association of employers or employees acting 
as agent for an employer, and approved by the state apprenticeship council, which 
apprentice agreement provides for not less than 4000 hours required for any given trade 
by reasonably continuous employment for such person, for his participation in an 
approved schedule of work experience through employment and for at least 144 hours 
per year of related supplemental instruction."  

Section 59-7-6, specifies what every apprentice agreement shall contain. Section 59-7-
7, provides for approval of the apprentice agreement by the director and provides how 
the agreement shall be signed by both the employer and the apprentice. Section 6-6-6, 
provides the minimum wages to be paid all public works by contractors and employers, 
and provides for the weekly payments of wages and posting of the wage scale and 
prevents the withholding of funds.  

Section 59-7-12, N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"The provisions of this act (59-7-1 to 59-7-12) shall apply to a person, firm, corporation 
or craft only after such person, firm corporation or craft has voluntarily elected to 
conform with its provisions."  

This last section specifically provides that any person, firm, corporation, or craft, may 
voluntarily be bound by the provisions of this act. Therefore, any of the hereinbefore 
party or parties, unless they voluntarily join and comply with the provisions of Section 
57-7-5, are not bound by it.  

It is therefore the opinion of this office that if a contractor voluntarily abides and 
complies with the provisions of this act, (§§ 59-7-1 to 59-7-12, N.M.S.A., 1953) or is a 
party to a valid apprenticeship contract the apprentice is entitled to the minimum wages 
for apprentices on public works, as provided by § 6-6-6, N.M.S.A., 1953.  



 

 

We suggest that in all public works contract forms or specifications, in the future you 
should define what an apprentice is as prescribed in § 59-7-5, N.M.S.A., 1953.  

You further ask for an opinion as to what to do in cases where contractors or employers 
have employed and classified under their payrolls, any apprentice of any trade who has 
not qualified as an apprentice as provided by the section mentioned above, and whether 
this employee or apprentice can demand the pre-determined wages provided by § 6-6-
6.  

It is the opinion of this office that in cases where a person is employed under theory of 
apprenticeship either under statute in question or otherwise, and person does not 
comply with the indenture, educational training and other features of the apprenticeship 
law, then he is in violation thereof and the employee so misclassified has the right to 
demand the pre-determined wages as a journeyman in that trade.  

Trusting that this fully answers your inquiries, I remain  

By: Hilario Rubio  

Assistant Attorney General  


