
 

 

Opinion No. 55-6254  

August 15, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New Mexico  

You have requested the opinion of this office as to the powers of a local school board 
with respect to the discharge of teachers where, as a result of a drop in attendance, one 
school in a county school system must employ one less teacher for the ensuing year 
than formerly. Your general question relates to the problem of whether, in such an 
instance, a tenure teacher may be discharged if there is a non-tenure teacher within the 
county, on the payroll of the County Board of Education.  

The pertinent statute is Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation. This statute 
provides generally that notice and a hearing must be granted if a tenure teacher is to be 
discharged. In the event the final decision of the local board is unsatisfactory, the 
teacher may appeal to the State Board of Education, and "should the State Board of 
Education find alleged causes insufficient for termination of his or her services, said 
teacher shall be considered employed for the following year . . ." As can be seen from 
the foregoing, the expressed wording of the statute does not clearly answer your 
question. Any decision of the State Board of Education upon an appeal by a tenure 
teacher discharged because of financial requirements of the district, would be tested by 
the courts on the basis of whether or not the decision of the State Board was arbitrary, 
unreasonable and capricious. McCormick vs. State Board of Education 58 N.M. 648, 
274 P. 2d 299.  

This being the rule, it is difficult to determine the rights of local boards of education in 
such a situation. It is very possible that a ruling by the State Board of Education on 
either side of such a problem would be upheld by the courts under the rule announced 
in the McCormick case. This conclusion is fortified from a reading of cases in other 
jurisdictions where decisions holding both ways are found. 47 Am. Jur., Schools, 
Section 139, 63 A.L.R. 1416, 1421.  

It is our feeling that the proper course of action for the county board of education to 
follow in this instance is to attempt to provide the best educational facilities for the 
children attending the schools within the budgeted number of teachers. The teacher 
who, in the opinion of the board of education, is least needed or desirable from the 
standpoint of the school system as a whole should be the teacher discharged. Whether 
this is the policy that will be followed by the State Board of Education if the question 
reaches it, we cannot say. We are not familiar with any similar case decided by the 
Board of Education to provide a precedent in this matter.  

We realize that the foregoing is somewhat vague. However, in view of the broad powers 
granted the State Board of Education in such situations, it is impossible for this office to 



 

 

determine what ruling would be made by the State Board of Education on any given 
hypothetical fact situation.  

By: W. R. Kegel  

Assistant Attorney General  


