
 

 

Opinion No. 55-6255  

August 16, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New Mexico  

You have asked the opinion of this office upon several questions regarding § 203, 
Chapter 179, Laws of 1955. Your questions are:  

1. Is it discretionary or mandatory for the Division of Motor Vehicles to issue an 
operator's permit to a fifteen year old person who has satisfactorily completed an 
accredited driver's education program?  

2. If discretionary, who makes the determination whether or not such person shall be 
granted an operator's permit?  

3. Is it discretionary or mandatory for the Division to issue to a thirteen year old person a 
license for the operation of a motorcycle, motor scooter or bicycle with motor attached, 
which motor does not produce in excess of five horsepower?  

4. What is the proper standard for determining horsepower ratings on a motorcycle, 
motor scooter or motor-driven bicycle under § 203, paragraph 1 (b), of Chapter 179?  

5. Where an engine has been altered to increase horsepower on a motorcycle, motor 
scooter or motor-driven bicycle, does the law require tests to be made to determine 
horsepower?  

The applicable portion of Chapter 179 are as follows:  

"Section 203. -- What persons shall not be licensed.  

The division shall not issue any license hereunder:  

1. To any person, as an operator, who is under the age of sixteen (16) years, except as 
hereinafter specifically provided. The division may, however, in its discretion issue a 
restricted instruction permit or a restricted license to students fourteen (14) years of age 
or over enrolled in a high school driver-education program approved by the State Board 
of Education;  

(a) The division may issue an operator's permit to any person fifteen (15) years of age 
or older who has satisfactorily completed an accredited driver education program.  

(b) The division may issue to any person thirteen (13) years of age or older, who passes 
an examination prescribed by the division, a license restricted to the operation of a 



 

 

motor-driven cycle, motor scooter or a bicycle with motor attached provided the motor 
does not produce in excess of five (5) horsepower."  

Your questions are answered as follows:  

Questions No. 1 and 3: It is noted that § 203, subsections (a) and (b), use the language 
"may issue" the license or permit to the two groups mentioned therein. These two 
subsections create exceptions to the general group of persons under sixteen years old 
which otherwise may not be licensed. It should be noted further that as concerns the 
group of persons sixteen years old or over, no language is present in Chapter 179, such 
as above, which would indicate that issuing a license or permit is discretionary. On the 
contrary, § 211 (a) contains language which indicates that except for cause the Division 
must issue the license upon qualification of the applicant. In view of the latter and in 
view of the language "may issue", it is the opinion of this office that issuing a permit or 
license to the groups and for the purposes covered by § 203, subsections (a) and (b), is 
a discretionary and not a mandatory matter with the Division.  

Question No. 2: Although not free of all doubt, it is our opinion that the discretion to be 
exercised in issuing or refusing to issue a license or permit to the groups covered in § 
203, subsections (a) and (b), may be exercised by the local representative of the 
Division. Your attention is called to § 106 (a) of Chapter 179, which provides that 
"Division" shall mean the Division of Motor Vehicles acting directly or through its duly 
authorized officers, agents and employees. Further, it is the local representative who 
conducts the examination and is in the most favorable position to determine whether or 
not a particular applicant is qualified to receive the license or permit.  

Question No. 4: It is my understanding that there are several ways in which horsepower 
is rated. For example, you indicate that one standard is "brake horsepower", while there 
is also another called "N.A.C.C. horsepower". I have inquired of motor scooter 
manufacturers as to the ordinary manner in which they rate horsepower on motor 
scooters. I am informed by them that motor scooters are rated under the "brake 
horsepower" method, and that most scooter manufacturing companies use that method.  

It is, therefore, the opinion of this office that when the Legislature was dealing with 
motor scooters and the horsepower which the motors thereon would generate, it had in 
mind the most commonly used method for rating horsepower, which would be the 
above, i.e. brake horsepower.  

Question No. 5: Concerning this question, it should be noted that § 203, paragraph 1 
(b), provides that any thirteen year old person may secure the license to operate a 
motor-driven cycle, motor scooter or bicycle with motor attached provided the motor 
does not produce in excess of five horsepower. It would seem, therefore, that if a 
licensee under this subsection were using that license for operating a motor scooter or 
bicycle generating in excess of five horsepower that he would be in violation of the law 
and tests could properly be undertaken to determine horsepower.  



 

 

I trust the above answers your inquiries satisfactorily.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


