
 

 

Opinion No. 55-6256  

August 18, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Jose E. Armijo, District Attorney Fourth, Judicial District, Las Vegas, New 
Mexico  

Your request for an opinion, dated August 12, 1955, has been received. Your questions 
arise out of the following factual situation:  

St. Anthony's Hospital, a corporation incorporated under the laws of New Mexico as a 
religious and charitable institution, has hired a private incorporated organization to 
conduct and supervise a fund raising drive for the benefit of the hospital. You further 
state that the private organization above, or its agents, are not directly soliciting or 
receiving any funds, but it is merely supervising others who actually solicit and receive 
the contributions.  

The questions raised are:  

1. Must the private organization above register and otherwise comply with the 
requirements of Chapter 249, Laws of 1955?  

2. Must St. Anthony's Hospital register and otherwise comply with the said Act?  

Concerning your first question, it is the opinion of this office that the private organization 
above comes within the Act and must comply therewith. A professional fund raiser is 
defined as:  

"'Professional fund raiser.' Any person who for compensation or other consideration 
plans, conducts, manages, or carries on any drive or campaign in this state for the 
purpose of soliciting contributions for or on behalf of any charitable organization or any 
other person, or who engages in the business of, or holds himself out to persons in this 
state as independently engaged in the business of soliciting contributions for such 
purpose. A bona fide officer or employee of a charitable organization shall not be 
deemed a professional fund raiser." § 1 (e), Ch. 249, Laws of 1955.  

As thus defined, it seems clear that the professional fund raiser need not actually 
receive the contributions directly. It is enough that for consideration such organization ". 
. . plans, conducts, manages, or carries on . . ." the activity in question.  

Concerning question No. 2, it is my opinion that St. Anthony's Hospital is such an 
organization as is exempt from compliance with the above Act, which, among other 
things, provides:  



 

 

"This act shall not apply to corporations organized under the religious corporations law, 
and other religious agencies and organizations, and charities, agencies and 
organizations operated, supervised, or controlled by or in conjunction with a religious 
organization." § 3 (a), Ch. 249, Laws of 1955.  

I trust the above answers your inquiries satisfactorily.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


