
 

 

Opinion No. 55-6238  

July 26, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable Richard F. Rowley, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New 
Mexico  

We have your request for an opinion dated June 28th in which you ask the following 
question:  

Can a person who received one write-in vote for the office of Justice of the Peace at the 
General Election in 1954, who failed to take any action to qualify, now fulfill the 
requirements of Sections 36-1-3 and 36-1-4, N.M.S.A., 1953, and thus qualify to serve 
as Justice of the Peace for the precinct for which he was elected?  

Section 36-1-6, N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"Every justice of the peace who shall fail to execute and file the bond, as required in this 
article, shall be, by such failure, deemed and held to have resigned his office, or to have 
refused to serve therein, and the office shall be, by such failure ipso facto vacant; and 
the said office shall be filled by election or appointment, as required by law."  

It is to be noted that these particular sections (36-1-3 and 36-1-4, N.M.S.A., 1953) do 
not provide the time within which a Justice of the Peace shall take the steps therein 
outlined. In State ex rel Webb vs. Stratten, 83 Minn. 194, 86 N.W. 20, the Court held 
that when the statute did not provide the time within which the bond and oath must be 
filed, that the party required to file said bond and oath had a reasonable time within 
which to file such bond and oath.  

"Reasonable time is defined to be so much time as is necessary under the 
circumstances to do conveniently what the contract or duty requires should be done in a 
particular case. Bowen v. Detroit City Ry. Co., 20 N.W. 559, 562, 53 Mich. 496, 501, 52 
Am. Ry. 822."  

The filing of an oath and a bond would not require the elapse of seven months. We feel 
that there has been an unreasonable delay in following the provisions required by 
Sections 36-1-3 and 36-1-4, N.M.S.A., 1953, and thus, there can not be a qualification 
for this office at this time. We are of the opinion that the provisions of Section 36-1-6 
above quoted apply to this case.  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


