
 

 

Opinion No. 55-6282  

September 14, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Wm. J. Cooper, Director of Parole, P. O. Box 1219, Santa Fe, New Mexico  

We have received your request for opinion dated September 6, 1955. You propound the 
following hypothetical question:  

What "would be the status of a prisoner who had a sentence of not less than five years 
nor more than ten years who, after having served three years in the Penitentiary, was 
paroled and thereafter, having served one year after his release, the Board having 
determined that he had performed the obligations of his release and that his final 
release was not incompatible with his welfare and that of society, makes a final order of 
discharge and issues a certificate to the prisoner.  

If six months later he should commit another offense, could he be recommitted for the 
balance of the original term or would he be finally discharged from his sentence upon 
the issuance of the certificate of discharge, as set forth above? . . ."  

Section 19, Chapter 232, Laws of 1955, in part, provides:  

". . . When a prisoner on parole has performed the obligations of his release for such 
time as shall satisfy the board that his final release is not incompatible with his welfare 
and that of society, the board may make a final order of discharge and issue a 
certificate of discharge to the prisoner; but no such order of discharge shall be made in 
any case within a period of less than one year after the date of release except where 
the sentence expires earlier thereto."  

It is the opinion of this office that the statute quoted above can have no other possible 
meaning than that, once a final order of discharge is made and a certificate issued 
therefor, the prisoner has fully and completely served his sentence and is no longer 
amenable to the processes of the Penitentiary or the Parole Board.  

Therefore, in the hypothetical question which you have asked about, the prisoner having 
received his certificate of discharge, he no longer may be recommitted for the balance 
of the original term since there is nothing left for him to serve. His obligation to the State 
has been discharged.  

I trust the above answers your inquiry satisfactorily  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


