
 

 

Opinion No. 55-6302  

October 17, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Marshall S. Hester, Superintendent, New Mexico School for the Deaf, 1060 
Cerrillos Road, Santa Fe, New Mexico  

You have presented to this office three questions for our opinion. All of them concern 
the matter of residence in connection with the Act regulating admission to your 
institution. Your questions are:  

1. Are children of military personnel from other states who are assigned to bases in New 
Mexico, eligible for admission to your institution without payment of a non-resident fee?  

2. Are children of military personnel who are from New Mexico but stationed out of this 
state eligible for admission without payment of a non-resident fee?  

3. Are non-resident owners of property who are taxpayers of the state eligible for 
admission without payment of non-resident fee?  

The statute regulating admission to your institution, is § 73-24-4, N.M.S.A., 1953. Part of 
that statute is as follows:  

"The asylum shall be devoted exclusively to the care and instruction of the deaf and the 
hard-of-hearing, those who are either deaf or hard-of-hearing, of both sexes residents 
within the state of New Mexico between the ages of five (5) and twenty-one (21) years . 
. . .  

"Provided that deaf or hard-of-hearing children from other states or territories and Indian 
children, under the control of United States Indian agents, may be received and 
educated in said asylum, under such rules and regulations as the board of trustees may 
prescribe; but in no event shall such children be admitted except upon the payment of 
guaranty of at least six hundred and fifteen dollars ($ 615) for the school year on the 
basis of nine (9) months for such year . . ." (Emphasis supplied.)  

It is apparent from the above that children residents of New Mexico are admitted free 
while those of non-residents must pay the prescribed fee. However, since "residents" is 
a term which legally has different meanings, the problem arises as to its meaning here. 
We take the view, as heretofore expressed by this office, in Attorney General's Opinion 
No. 4903, that the term as used in this statute means a person who maintains his 
'domicile" in this State.  



 

 

Domicile is defined as that place where a person maintains his residence with the 
intention to live there indefinitely. Once established he may leave it and the place may 
remain his domicile if he intends to return.  

As concerns military personnel, it is generally held that when they leave the state under 
orders, that that fact alone does not change their domicile.  

"The domicile of a person is in no way affected by his enlistment or acceptance of 
employment in the civil, military, or naval service of his country. He does not thereby 
abandon or lose the domicile which he had when he entered the service or acquire one 
at the place where he serves . . ." 17 Am.Jur., 634.  

However, a soldier or sailor may, while he is in the service, establish a new "domicile" 
other than the place where he came from, and thereby lose his original domicile.  

"While ordinarily the domicile of a soldier is not changed or lost by his induction into 
military service, where he is under orders from his superiors and subject to transfer to 
different posts, as in the case in war, yet, a new domicile may be acquired by a soldier 
as well as by any civilian if both the fact and the intent concur." Allen vs. Allen, 52 N.M. 
174, at page 178.  

With this in mind, your questions are answered as follows:  

Question No. 1. A qualified negative, that is, the mere presence of a soldier or sailor 
from another state at a post in New Mexico does not by that fact alone establish his 
residence here and for that reason his or her children would not be eligible for 
admission without payment of a non-resident fee. However, such a person could 
establish his residence here. By establishing a home and doing other acts manifesting 
an intent to remain here and to make New Mexico his home permanently such a person 
could establish domicile. For your purpose, a strong showing should be made that such 
is the case. If upon facts presented to you, you can make a good faith determination 
that such a person has established a home in New Mexico, and intends to live here 
permanently, then you may accept his or her children in your institution without payment 
of the non-resident fee.  

Question No. 2. A qualified affirmative. From what has been said above it follows that 
mere absence from this state by reason of being in the military service, does not change 
that person's domicile in New Mexico, and thus his or her children would be eligible for 
admission without payment of the non-resident fee. However, here again you must 
determine whether or not such a person has in fact established a domicile outside of 
this state.  

In connection with this question you have presented to us a particular application. In this 
case a person who formerly lived in New Mexico now stationed in the State of 
Washington has two children whom he wants to enroll in your institution. This man was 
born in New Mexico and his parents still reside in this state. However, he has been in 



 

 

the service for fifteen (15) years. From this information we cannot state whether or not 
this man has established a domicile outside of New Mexico. It is suggested that you 
investigate further and determine whether or not he has done so. Some of the things 
which you could consider is whether or not he has registered for voting in a state other 
than in New Mexico, and also whether or not he has owned a home or homes outside of 
New Mexico. Further, he could be questioned as to whether or not he intends to return 
to New Mexico. These and other factors may be considered by you in arriving at your 
determination.  

Question No. 3 is answered in the negative. The test is not whether a person is a 
property owner and pays taxes in New Mexico, but rather whether or not he is domiciled 
here. Ownership of property in New Mexico does not alone suffice.  

We trust the above answers your inquiries.  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


