
 

 

Opinion No. 55-6297  

October 4, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. C. Chase, Jr., District Attorney, Third Judicial District, Las Cruces, New 
Mexico  

Your request for opinion dated September 17, 1955, has been received.  

You raise two questions: 1. Does a motorist who enters the left side of the center of a 
highway to pass another vehicle while there is no yellow line in the right lane, violate the 
law if when he returns to his proper lane, the right side, he crosses a yellow line 
appearing in the right lane?  

2. What, if any, are the proper opening and closing hours of school for the purpose of 
speed and traffic regulations at school crossings or zones?  

Concerning your first question, Section 64-18-14, N.M.S.A., 1953, provides:  

"The state highway commission is hereby authorized to determine those portions of any 
highway where overtaking and passing or driving to the left of the roadway would be 
especially hazardous, and may by appropriate signs or markings on the roadway 
indicate the beginning and end of such zones and when such signs or markings are in 
place and clearly visible to an ordinarily observant person every driver of a vehicle shall 
obey the direction thereof."  

It is under the authority of the above statute that the State Highway Commission has 
marked with yellow lines those portions of highway where passing is deemed especially 
hazardous. Other than the general language "obey the direction", of such "signs or 
markings" we have no specific legislative direction in the matter. Thus, we must take the 
view which appears most sensible, keeping in mind the purpose of the statute.  

It is our opinion that if from the point where a motorist passes into the left side of the 
highway, the yellow line can be seen on the right hand side of the road, or as the statute 
puts it, the marking is "clearly visible to an ordinarily observant person", then if 
thereafter before crossing over to his proper lane there appears a yellow line in that 
lane, then he has violated the statute. He has placed himself in a position of the 
highway which has been determined to be hazardous. This is the conduct which 
constitutes the violation and not the crossing or the failure to cross the yellow line at 
some particular point. To construe the statute otherwise would be to license occupancy 
of a hazardous portion of the highway if a motorist would only get on that lane prior to 
the time a yellow line appears in his proper traveling lane.  

Your first question is answered in the affirmative.  



 

 

Concerning your second question, Section 64-18-35, N.M.S.A., 1953, as amended in 
1955, provides in part:  

". . . (c) At all school crossings, except as provided in paragraph (e) of this section, the 
school authorities shall place in the center of the roadway at the appropriate times, and 
at locations as hereinafter specified, portable signs inscribed 'School Crossing 15 MPH', 
one (1) such sign to be placed on each side of the school crossing, as follows: . . . (d) 
Portable signs reading 'Stop When Children in Cross Walk' shall also be placed in the 
center of the roadway, at the center of the marked school crossing. The signs provided 
in this paragraph and in paragraph (c) above shall be in use and in place, during recess 
or while children are going to or leaving school, during opening and closing hours. 
School authorities shall be held strictly responsible for the immediate removal of these 
signs and those referred to in paragraph (c) above when their use is not required as 
herein provided. Unless all portable signs are properly placed and removed as herein 
required, the authority with jurisdiction over said street or highway may prohibit such 
crossing . . . . (f) At all times when the signs 'School Crossing 15 MPH' and 'Stop When 
Children in Cross Walk' or either of them, are in the roadway, all vehicles shall come to 
a complete stop at the school crossing when the cross walk or any part thereof is 
occupied by any person."  

In addition, part of Section 64-18-1, N.M.S.A., 1953, is applicable:  

". . . 1. Fifteen (15) miles per hour on all highways when passing a school during school 
recess or while children are going to or leaving school during opening or closing hours; . 
. ."  

It is noted that both § 64-18-1 and § 64-18-35, authorize the fifteen (15) mile per hour 
speed limit in school zones only "during recess" or while the children "are going to or 
leaving school during opening or closing hours." Thus, at other times during the school 
day it would seem that the fifteen (15) mile per hour limit cannot be enforced in these 
zones. However, the statute does not tell us when the opening and closing hours are. 
Since these may vary with the different schools, as for example between high schools 
and grade schools, and public schools and parochial schools, it would seem that the 
Legislature intentionally refrained from specifying definite hours which would apply to all 
schools throughout the State. For this reason this office will refrain from attempting to 
specify any definite or specific hours.  

In this connection, it is noted that the responsibility for placing and removing the signs 
provided for in the statute, is squarely upon the school authorities. It should be brought 
to their attention that these signs may be upon the streets only at certain times 
throughout the day and that they should be removed when not authorized.  

I am sorry that we are unable to give a more definite answer on your last question, but 
we hope nevertheless, that this is of some aid to you.  

By Santiago E. Campos  



 

 

Assistant Attorney General  


