Opinion No. 55-6307
November 1, 1955
BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General

TO: Mr. Thomas P. Foy, District Attorney, Sixth Judicial District, County Court House,
Silver City, New Mexico

Receipt is acknowledged of your letter dated October 19 in which you request our
opinion as to whether or not there is a conflict between 8§ 36-19-1, N.M.S.A., 1955
Supp., and Article 1V, 8§ 27 of the Constitution of New Mexico.

Section 36-19-1, N.M.S.A., 1955 Supp., reads as follows:

"Fees of justices of the peace -- Burial of paupers -- Employment of stenographers. --
Justices of the peace in the state of New Mexico shall hereafter be allowed and entitled
to demand and receive fees hereinafter stated, towit:

For each civil or criminal case docketed . . . $ 5.00

For making copies of any paper or records in his office, for any person requesting same,
for each one hundred words . . . 20

For holding an inquisition on the body of a dead person, per day, for each day
necessarily employed in holding such inquisition and returning the inquisition to the
office of the probate judge, the same to be paid out of the county treasury . ... $ 7.50

And if such dead person have no visible estate, out of which to defray the costs of his
burial and no friend of such decedent will undertake to bury him, the justice of the peace
holding said inquisition, may contract with some suitable person to decently bury such
decedent at a price not exceeding fifteen dollars ($ 15.00), and shall give to such
contractor a certificate of such contract and the same shall be allowed by the county
commissioners and be paid out of the county treasury; Provided that if such decedent
have any visible or available estate, the cost of holding said inquisition and said burial,
not to exceed the sum of twenty dollars ($ 20.00), shall be paid out of the same.

The justice of the peace is hereby authorized to employ a stenographer to take down
the evidence at any inquisition and in felony case, who shall receive not to exceed the
sum of ten dollars ($ 10.00) per day, and where a transcript of said evidence is ordered,
ten cents (10c) for each one hundred (100) words or fraction thereof and the same shall
be allowed by the county commissioners upon certificate of the justice presiding and be
paid out of the county treasury.

For making and certifying copies of depositions or other papers in his office, not
otherwise provided for in this article, for each one hundred (100) words . . . . 20



No fees, other than those herein provided, shall be charged or collected, except that
justices of the peace may charge the same fees as provided by law for notaries public,
for performing similar services but no such fees shall be charged for notarizing papers
to be filed in the justice of the peace court; Provided, however, that justices of the peace
may, in their discretion charge a fee for performing marriages, which need not be
reported.”

Article IV, 8 27, New Mexico Constitution, reads as follows:

"No law shall be enacted giving any extra compensation to any public officer, servant,
agent or contractor after services are rendered or contract made; nor shall the
compensation of any officer be increased or diminished during his term of office, except
as otherwise provided in this Constitution.”

From the wording of § 36-19-1, N.M.S.A., 1955 Supp., it is apparent that this is a statute
fixing fees of justices of the peace, and not the compensation or salaries of same.

The wording of § 27, Article IV of the New Mexico Constitution, refers to the term
"compensation” and goes on to say that the compensation of any officer cannot be
increased or diminished during his term of office, except as otherwise provided in the
Constitution.

In Volume 38, page 46 of Words and Phrases, under heading "Fees", "fees" are defined
as payment for particular services performed, while "salaries constitute fixed
compensation for continuous services over a period of time." McNair v. Alleghany Co.,
195 A. 118, 121, 328 Pa. 3.

In the case of State ex rel. Jaspers et al v. West, Treasurer of Wahklakum Co., 125 P.
2d 624, the Supreme Court of the State of Washington, in affirming the judgment of the
Superior Court in a case similar to this, said:

"Our cases do no more than hold that fees charged for specific services do not come
within the constitutional prohibition and may be changed at any time."

The Supreme Court of Washington held in this case that fees charged for specific
services do not come within the constitutional prohibition against increasing or
diminishing the "compensation" of any public officer during his term of office, or
increasing or diminishing the salary of any public officer after his election or during his
term, and such fees may be changed at any time.

The Constitution of the State of Washington, Article XI, § 8, provides that the salary of
any county, city, town or municipal officer shall not be increased or diminished after his
election or during his term of office, nor shall the term of any such officer be extended
beyond the period for which he is elected or appointed, and is almost similar to ours.



In view of the hereinbefore quoted authorities, it is the opinion of this office that there is
no conflict between 8§ 36-19-1, N.M.S.A., 1955 Supp., and Art. IV, 8 27 of the New
Mexico Constitution, which prohibits the increasing or diminishing of the compensation
of an officer during his term of office.

Trusting that this fully answers your inquiry, | remain

By Hilario Rubio

Assistant Attorney General



