
 

 

Opinion No. 55-6314  

November 7, 1955  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Dr. C. G. Stillinger, Superintendent, New Mexico State Hospital, Las Vegas, New 
Mexico  

We have your letter of October 15, 1955, in which you request an opinion upon the 
following questions:  

1. Is the Superintendent of the New Mexico State Hospital required to accept a 
commitment of a juvenile under a juvenile court order committing said juvenile to the 
New Mexico State Hospital, "Until attainment of the age of twenty-one years, or until 
further order of the court," absent the usual statutory proceedings for insanity 
commitments governing adult patients?  

2. What is the authority of the Hospital in discharging such patients if, in the opinion of 
the medical staff, the person is neither mentally ill, or has received the maximum benefit 
from hospitalization?  

3. In instances where children under the age of sixteen are sent to this Hospital from the 
Girls' Welfare Home or the Boys' Industrial School for the purpose of observation or 
treatment, does the original jurisdiction rest with the first institution, or is it automatically 
transferred to the New Mexico State Hospital?  

We shall answer these questions in the order asked.  

1. The power to commit juveniles is found in Section 35, Chapter 205, Laws 1955, 
which reads as follows:  

"When any juvenile has been found to be within the provisions of this Code, the Judge 
may issue an order to commit such juvenile:  

(a) To the care and custody of his parents or to a reputable citizen of good moral 
character, subject to such conditions as the Juvenile Court may impose;  

(b) To any suitable institution, association, public or private agency or school willing to 
receive such juvenile subject to such conditions as the Juvenile Court may impose.  

(c) In the event the juvenile is a boy, to the New Mexico Industrial School for Boys, until 
twenty-one years of age, unless sooner discharged by the order of the Juvenile Court:  

(d) In the event the juvenile is a girl, to the Girls' Welfare Home, until twenty-one years 
of age, unless sooner discharged by the order of the Juvenile Court;  



 

 

(e) Or take such other action as the Court deems necessary in the best interest of the 
child."  

The only possible authority in the Juvenile Code for the Juvenile Court committing a 
juvenile to the New Mexico State Hospital is found in subsection (b) of Section 35, 
Chapter 205, Laws 1955. Clearly, it appears that this could only be done under this 
subsection after receiving evidence of your willingness to receive such juvenile. Here 
we have assumed that the Juvenile Court has found reason to believe that there is need 
for your type of treatment.  

It is the opinion of this office that Section 34-2-5, N.M.S.A. 1953, provides the exclusive 
method by which a person can be committed to the New Mexico State Hospital on an 
involuntary basis. If this procedure is followed, your institution is required to receive the 
person so committed. See 44 C.J.S. (Insane Persons) Section 67, page 163. Actually 
the law authorizing commitments to the New Mexico State Hospital merely provides two 
methods for commitments. It does, however, seem that subsection (b) Section 35, 
Chapter 205, Laws 1955, would include under "any suitable institution" the New Mexico 
Hospital.  

In answer to your first question, we are of the opinion that (1) your institution must be 
"willing to receive" a juvenile under the terms set by the Juvenile Court before the 
Juvenile Court can commit a juvenile to the New Mexico State Hospital.  

2. The discharge of a patient admitted from the Juvenile Court under the provisions 
above outlined would, of course, depend upon the conditions imposed by the Juvenile 
Court order committing the patient. Since your institution would have to agree to the 
acceptance of a patient from the Juvenile Court, you could state in the acceptance the 
desired authority over discharge of such patient. In view of the provisions contained in 
Section 34-2-3, N.M.S.A., 1953, pertaining to the discharge of voluntary patients and 
Section 34-2-10 pertaining to the discharge of involuntary patients, it seems clear that 
the intent of the legislature was that the head of the hospital was to have control as to 
when patients were to be discharged. It would be our opinion that the superintendent of 
the New Mexico State Hospital should retain the authority over the discharge of such 
patient committed from the Juvenile Court.  

In any case, however, such a commitment would only be valid until the patient was 
twenty-one, inasmuch as the Juvenile Court ceases to have any jurisdiction over a party 
when he reaches this age. If treatment would be required past that age, certainly it 
would be necessary to have a hearing as provided for by Section 34-2-5, N.M.S.A., 
1953, or a voluntary commitment under Section 34-2-2, N.M.S.A., 1953.  

3. We are unable to find any statute which would authorize the Girls' Welfare Home or 
the Boys' Industrial School to transfer children under the age of sixteen to the New 
Mexico State Hospital for observation or treatment. Assuming that when a commitment 
has been made to either of these institutions that the Juvenile Court made such juvenile 
a ward of the Court, it would be our opinion that this Court as legal guardian of such 



 

 

juvenile would have to apply for a voluntary commitment under the provisions of Section 
34-2-2, N.M.S.A., 1953. In this case, the provisions of Section 34-2-4, N.M.S.A., 1953, 
would apply and the head of the hospital would control the release of the patient. The 
release of the patient would have to be to the Juvenile Court as guardian for what future 
disposition the Court might make.  

The Girls' Welfare Home or the Boys' Industrial School could apply for an involuntary 
commitment under the provisions of Section 34-2-5, N.M.S.A., 1953, in which case the 
release provisions of Section 32-2-10, N.M.S.A., 1953 would apply. In case the Juvenile 
Court originally committing the juveniles to either the Girls' Welfare Home or the Boys' 
Industrial School should reconsider the case and under the Juvenile Code, Chapter 
205, Laws 1955, commit the juvenile to your institution upon your acceptance, the 
control for releasing would be as outlined above under the answer to Question No. 2.  

By Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


