
 

 

Opinion No. 56-6352  

January 17, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New Mexico  

You have submitted to this office for our opinion questions regarding elections in 
connection with the creation of Wind Erosion Districts under the New Mexico Wind 
Erosion Act of 1955, Chapter 241, Laws of 1955. You relate that in Curry County the 
County Commissioners have designated five voting places in the area where the 
election is to be held. You further inform us that the area in question extends into more 
than five precincts. Further, we understand that two officials have been designated to 
attend each voting place. Your questions are:  

1. Is it necessary that each precinct have a voting place in elections under Chapter 241, 
Laws of 1955?  

2. What provisions of our law govern the number of election judges to be designated for 
each voting place in an election under Chapter 241, Laws of 1955?  

Section 3, Chapter 241, Laws of 1955 (§ 45-6-24 (d) N.M.S.A., 1953) provides 
substantially that insofar as applicable the general election laws of this State shall apply 
in elections for the establishment of Wind Erosion Districts.  

Section 3-2-3.4, N.M.S.A., 1953, provides that:  

"In all elections, of whatsoever nature, held in this state, a polling place shall be 
provided for each precinct, the electors of which are qualified to participate in such 
election."  

Thus, the above section being a part of our election laws, and therefore governing the 
manner in which elections for creation of Wind Erosion Districts are to be governed, the 
above section applies. And therefore it is clear to us that a polling place must be placed 
in each and every precinct in the area wherein the election is to be held. See also State 
vs. Board of County Commissioners, 59 N.M. 9.  

Your first question is therefore answered in the affirmative.  

As indicated above, Chapter 241, Laws of 1955, refers to the general election laws. The 
number of election judges and manner of their appointment is covered by Section 3-3-
15, N.M.S.A., 1953. With the exception of the provisions in that section regarding notice 
to the chairmen of the dominant political parties this section should be followed in the 
appointment of election judges for the elections in question. I do not believe it necessary 
that in this type of an election notice to the chairmen of the dominant political parties be 



 

 

given because an election of the type in question is nonpartisan in the sense that 
political parties as such are not involved.  

I trust the above helps answer your inquiries.  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


