
 

 

Opinion No. 56-6374  

January 30, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Assistant District Attorney, First Judicial District, Santa Fe, 
New Mexico  

In your letter of January 23, 1956, you ask whether certain persons may be deemed to 
"have paid a property tax therein during the preceding year" so as to entitle them to vote 
upon the question of issuing general obligation bonds by the county.  

The persons involved purchased homes from Allen Stamm and Associates during the 
year 1955. Such persons received deeds to their property, but all of said property was 
assessed in the name of Allen Stamm individually, because the homes had not been 
sold by the end of the assessment period. According to the affidavit of Mr. Stamm, 
attached to your request, it appears that the owner was charged in the total contract 
price with the amount of taxes attributable to his property, and that all taxes on all of 
such property have been paid under the assessment made in the name of Mr. Stamm.  

The question may be limited to whether payment as it appears on the rolls of the County 
Assessor and Treasurer is to be the final test or whether an elector may be considered 
eligible if he actually paid taxes on property owned by him, although the assessment 
appears in the name of another.  

Our search has found no cases squarely in point under language identical to that of the 
New Mexico Constitution. Cases based upon similar language in other jurisdictions 
have been found, reaching a variety of results. It appears from them that the 
construction of such terms is most liberal when the question involved is similar to the 
one with which we are dealing.  

In State v. Moulton, 57 Mont. 414, 189 P. 59, it was held that a person owning and 
listing personal property for taxation and paying taxes thereon was qualified to verify a 
petition, though the assessor did not place the property on the tax rolls in his name.  

In Hillsman v. Faison, 23 Tex. Civ. App. 398, 57 S.W. 920, determined that the phrase 
"resident taxpayers in said district, as shown in the last assessment rolls of the county 
shall be entitled to vote" did not mean only those whose names appear on the last 
assessment rolls of the county, but means one owning property within the territory 
subject to taxation.  

The Supreme Court of Louisiana held in Peck v. Board of Directors, 68 So. 629, that a 
"property tax payer" is one who is such when he offers to vote, and not one who is 
merely ostensibly a taxpayer according to the assessment roll, and one assessed with 
property in which he has no proprietary interest is not qualified to vote.  



 

 

The intent of our Constitution is abundantly clear. Those qualified electors who, by 
virtue of their ownership of taxpaying property, will be required to pay for the proposed 
improvements are the ones to vote upon the question. As pointed out in the Louisiana 
case, one who has no proprietary interest in property should not be permitted to vote 
merely because the property appears in his name upon the rolls. If such a person is not 
permitted to vote, then certainly the converse should follow, and the person who has the 
proprietary interest in the property, and who will pay the additional assessment should 
be entitled to speak by ballot upon the question.  

It is, therefore, our opinion that persons purchasing homes and paying taxes during the 
year 1955 under the method above outlined are entitled to vote in county bond 
elections. Such persons must, of course, present some evidence to the election officials 
to show that they fall in this category. The affidavit of Mr. Stamm, above mentioned, is in 
our opinion sufficient, and if Mr. Stamm will furnish such an affidavit to each such owner 
for presentation at the polls the problem of evidence to show compliance will be solved.  

By: Walter R. Kegel  

Assistant Attorney General  


