
 

 

Opinion No. 56-6366  

January 19, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. K. R. Hafen, Purchasing Agent, New Mexico College of Agriculture and 
Mechanic Arts, State College, New Mexico  

You have asked the opinion of this office on the question as to whether or not a Texas 
corporation maintaining feed warehouses in two cities within New Mexico and in which 
warehouses it keeps inventories upon which it pays taxes and makes deliveries 
therefrom to its customers is a resident firm within the meaning of § 6-5-3, N.M.S.A., 
1953. That section, in part, provides:  

"All purchases of goods made by any purchaser to which this act is applicable shall be 
from manufacturers, distributors or retail establishments having or maintaining in the 
regular course of business merchandise inventories within the state upon which taxes 
are paid, provided, however where no facilities are available for the purchase of any 
particular goods within the state or where the same may be purchased at a saving of 
more than 5%, such goods may be purchased outside of the state."  

It seems to me that the business concern which you ask about comes within the 
definition set out in the above statute. Nowhere in the statute is it required that the 
business concern have its principal place of business in this State and nowhere in that 
statute can be found the requirement that it be a local corporation. All that is required is 
that the manufacturer, distributor or retail establishment have and maintain in its regular 
course of business merchandise inventories in this state upon which taxes are paid. The 
information which you present regarding the business concern in question indicates that 
it meets all the requirements of the statute.  

It is, therefore, the opinion of this office that you may consider this business concern as 
an instate bidder.  

I am not unmindful of the possible consequences of holding as I do above. Conceivably 
an out-of-state concern could, under the rationale of this opinion, establish merchandise 
inventories in this State which would in reality be a sham and only for the purpose of 
getting around the provisions of the statute above. Each case, of course, will depend 
upon its facts and, concerning each, a determination would have to be made as to 
whether or not such a business concern would in reality be maintaining its inventories in 
this State in the "regular course of business". I cannot say from the information which 
you have presented that the business concern which you ask about is not engaged in a 
"regular course of business" and, if you determine that it is, you are at liberty to treat it 
as a resident firm.  



 

 

I am enclosing a copy of Attorney General's Opinion No. 3174, dated June 9, 1939, for 
your further information upon this matter.  

I hope that the above helps answer your inquiry.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


