
 

 

Opinion No. 56-6392  

February 16, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. C. Chase, Jr., District Attorney, Third Judicial District, County Court House, 
Las Cruces, New Mexico  

You have presented for our opinion the question: Is the City of Las Cruces authorized to 
accept a planning advance from the Federal Government under the Housing Act of 
1949, as amended?  

I understand that the City of Las Cruces has recently established a master plan wherein 
it proposes to clean certain blighted and slum areas within the city. The funds which the 
city desires to secure from the Federal Government are to be used. I am informed, for 
further studies, surveys, etc. in connection with the master plan. And I have also been 
informed that the acceptance of these funds will not in any manner obligate the city. The 
grant from the U.S. Government will be in the nature of a gift.  

At the outset, this may be said. This State has no legislation implementing the Federal 
Housing Act of 1949. Thus, no specific authority exists whereby cities may accept loans 
or contributions from the Federal Government under the Housing Act of 1949.  

However, the lack of specific statutory authority, in our opinion, is not determinative as 
concerns the particular situation which you ask about. We believe that under the 
general powers given municipalities the power to receive an advance such as the one 
you ask about is present. These statutory provisions are, among others, as follows:  

Section 14-21-1, N.M.S.A., 1953:  

"Cities and towns organized as provided in this article shall be bodies politic and 
corporate, under such name and style as they may select at the time of their 
organization, and may sue, or be sued, contract, or be contracted with, acquire and hold 
property, real and personal, have a common seal which they may change and alter at 
pleasure, and have such other privileges as are incident to corporations of like character 
or degree, not inconsistent with the laws of the state."  

And if the city desires to adopt a master plan, the following may be done thereunder.  

Section 14-2-18, N.M.S.A., 1953:  

". . . The master plan, with the accompanying maps, plats, charts, and descriptive and 
explanatory matter, shall show the commission's recommendations to council for the 
said physical development, and may include among other things, the general location, 
character, and extent of streets, bridges, viaducts, parks, parkways, waterways and 



 

 

waterfront developments, playgrounds, airports, and other ways, grounds, places and 
spaces; the general location of public schools, of public buildings and other public 
property; the general location and extent of public utilities and terminals, whether 
publicly or privately owned, for water, light, power, heat, sanitation, transportation, 
communication, and other purposes; the acceptance, widening, removal, extension, 
relocation, narrowing, vacation, abandonment, or change of use of any of the foregoing 
public ways, grounds, places, spaces, buildings, properties, utilities, or terminals; the 
general location, character, layout, and extent of community centers and neighborhood 
units; and the general character, extent, and layout of the replanning of blighted districts 
and slum areas. The commission may from time to time amend, extend, or add to the 
plan or carry any part or subject matter into greater detail."  

Section 14-2-19, N.M.S.A., 1953, further provides:  

"In the preparation of the master plan, the commission shall make careful and 
comprehensive surveys and studies of the existing conditions and probable future 
growth of the municipality and its environs. The plan shall be made with the general 
purpose of guiding and accomplishing a coordinated, adjusted, and harmonious 
development of the municipality which will, in accordance with existing and future 
needs, best promote health, safety, morals, order, convenience, property, or the general 
welfare, as well as efficiency and economy in the process of development."  

It seems to this office that the project which is being contemplated by the City of Las 
Cruces comes within the purposes set out in the above statutes, and thus, regardless of 
who makes the contribution which will aid in the attainment of these purposes, it 
appears to us that so long as such contributions are unconditional that the city may 
accept them and put them to the uses which you have indicated. Your question is, 
therefore, answered in the affirmative.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


