
 

 

Opinion No. 56-6420  

April 16, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian, State Budget Director, State Capitol Building, Santa Fe, New 
Mexico  

We have your letter of February 27, 1956, requesting an opinion from this office 
pertaining to the payment of expense money to the Board of Directors of the Los Lunas 
Hospital and Training School. We shall answer the specific questions in the order 
asked:  

1. Is a member of the Board of Directors authorized necessary costs while interviewing 
a prospective employee where the total amount exceeds the amount provided by 
Chapter 287, Section 11, Paragraph 2 of the Laws of 1955?  

Section 34-3-3, N.M.S.A., 1953  

Compilation, provides:  

"The members of said board of directors shall receive no compensation for their 
services, but shall receive the amount of their actual expenses reasonably incurred in 
attendance upon the meetings of the board."  

It would seem that a member of the Board of Directors would not be entitled to any 
compensation for holding interviews of prospective employees unless such interviews 
were in connection with a meeting of the Board of Directors. The Board of Directors are 
entitled to compensation for expenses only when they attend official Board meetings. 
We are of the opinion that the amount of compensation to which the Board is entitled is 
governed by Chapter 287, Section 11, Paragraph 2, Laws of 1955, which reads as 
follows:  

"No officer or employee of the state shall be allowed or paid any sum for transportation, 
lodging or subsistence, except when traveling away from his designated post of duty on 
official business, nor in excess of necessary traveling expense actually incurred and 
paid; except that state officers and department heads may allow in lieu of actual 
expenses for lodging and subsistence a sum not to exceed ten dollars ($ 10.00) per 
day, the rate allowed being at the discretion of the State Board of Finance. . . ."  

It is our further opinion that this law controls the payment of the per diem allowance 
allowed to state employees in all cases where the only compensation allowed is the 
necessary actual expenses incurred while attending the official duties. Note under this 
statute actual expenses can be recovered, if the claimants submit all receipts for 
expenditures.  



 

 

Your second question is:  

2. Are the members of the Board of Directors of the Los Lunas Hospital and Training 
School entitled to actual expenses incurred not to exceed $ 10.00 per day plus mileage, 
or are they entitled to the per diem allowance in accordance with the rules and 
regulations of the State Board of Finance?  

We are of the opinion that the Board of Directors of this School are entitled to the 
payments provided for by Paragraph 2, Section 11, Chapter 287, Laws of 1955 as 
above pointed out.  

3. Are the members of the Board of Directors allowed to allocate to themselves a fee of 
$ 25.00 per day to cover expenses incurred in attendance upon the meetings of the 
Board?  

We find no legal basis authorizing such an allowance as pointed out above. The proper 
allowance is governed by the above quoted portion of Chapter 287, Laws of 1955.  

Trusting we have answered your questions, we remain  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


