
 

 

Opinion No. 56-6442  

May 14, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. John A. Garcia, State Inspector of Mines, 1024 Park Avenue, SW, 
Albuquerque, N.M.  

You have presented for our opinion the question:  

". . . is the State Inspector of Mines authorized to order that no mining operations shall 
be commenced in a mine which is being reactivated after a period of abandonment, until 
the State Mine Inspector or his deputy shall have inspected such mine?"  

You indicated that, generally, the reactivation or reopening of abandoned mines, 
particularly underground mines, is extremely hazardous due to defective timbering, 
deterioration of safety equipment, accumulation of gases, etc.  

Section 63-4-5, N.M.S.A., 1953, which section prescribes the Mine Inspector's duties in 
subsection (a), provides:  

"He shall make a careful and thorough inspection of every mine operated in the state as 
often as in his opinion may be necessary, but at least once yearly."  

Section 63-4-12, N.M.S.A., 1953, provides:  

"When any mine or portion of a mine, or machine, device, apparatus or equipment in the 
judgment of the inspector, is in so dangerous a condition from any cause, as to 
jeopardize life or health, he shall at once direct the management of the mine to remove 
the dangerous condition or safeguard the equipment forthwith; should the inspector find 
during his inspection of the mine, such dangerous condition existing therein, that in his 
opinion any delay in removing the workmen from such dangerous places or from the 
entire mine might cause loss of life or serious personal injury to the employees, the 
inspector shall have the right to request the representative of the operator 
accompanying the inspector to immediately withdraw all persons from such dangerous 
places or from the entire mine."  

We fail to find any other provision touching on your powers and duties which would 
point to the existence of the power you ask about. Your inquiry presents the very narrow 
question of your power to prohibit operation of a mine until you have had an opportunity 
to inspect.  

Now you certainly have the power to inspect at any time you desire. However, it seems 
to us that in order to stop the operation of a mine, you must first determine that cause 
exists. Under § 63-4-12, the determination must be that there is ". . . so dangerous a 



 

 

condition from any cause, as to jeopardize life or health . . ." In advance of such a 
determination, it seems to us that you have no power to order a cessation of operation 
of a working mine, and, in principle, it would seem that the same reasoning would obtain 
in the case of a mine which is proposed to be reactivated. It may be true that in such 
mines, generally, some cause would exist for recommendations and regulation and 
even an order that the operation of the mine be halted until conditions were corrected. 
But it can be conceived that in some of these such cause would not exist, and your 
power to hold up operation of these until you determine that cause did not exist, it 
seems to us, must be spelled out more clearly in the statute before we should rule that it 
exists.  

Your question is, therefore, answered in the negative.  

We may add that we are in sympathy with the action that you propose above. However, 
we deal with powers either given you or withheld from you by the Legislature. We think 
that this power has not been given you and in the interest of safety in mines you should 
place the matter in your Legislative file for future action.  

However, as a practical matter, our ruling above should not prevent you from seeing to 
it that conditions in reactivated mines are safe. Although it will be an extra burden upon 
you, it seems that you should be able to keep close touch with any situation wherein 
such mines are proposed to be reactivated, and your inspections may be made 
coincident with or even prior to the time that these mines are put in operation so that 
any conditions which require correction may be ordered corrected by you.  

Under § 63-5-3, you could require that the operator or owner of a mine that is proposed 
to be reactivated give you notice of the contemplated reactivation with such other 
information as you might desire. I believe that under this statute you could promulgate a 
regulation requiring that notice of this type be given a reasonable time prior to the 
reactivation by the mine owners or operators so that you could plan your inspections 
accordingly.  

By Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


