
 

 

Opinion No. 56-6466  

June 13, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Larry W. Waterman, Executive Secretary, New Mexico Commission on Youth, 
P. O. Box 2034, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of April 2nd in which you ask questions concerning the provisions of 
Chapter 263, Laws of 1955. Your question is:  

"1. Under what circumstances can the County Commissioners expend their 'Juvenile 
Recreational Fund' within a municipality?"  

We are enclosing a copy of Attorney General's Opinion No. 6459, dated June 6, 1956, 
which we think answers this particular question.  

Your second question is as follows:  

"2. Chapter 67, Laws of 1945, provide that the governing body of a municipality or 
county, by resolution or ordinance, may vest the authority in a special board or other 
body to maintain and equip playgrounds, recreation centers and buildings thereon, 
employ play leaders and other recreational personnel, and to make such expenditures 
therefor as this board shall deem necessary or advisable, from any fund provided for by 
said municipality or county?"  

Chapter 67, Laws of 1945, briefly provides that the governing bodies of any municipality 
or county may create a special board or other body to maintain and equip playgrounds, 
recreational centers and buildings, and also employ leaders and other recreational 
personnel to supervise recreation. This chapter also authorizes such governing body to 
expend such funds as come into its hands for the purposes specified in its creation. It is 
true that Chapter 263, Laws of 1955, does not specifically provide for the expenditures 
of such funds. However, such law does provide that the funds shall be used exclusively 
for juvenile recreational facilities.  

We are therefore of the opinion that the tenor of the Act is such that it is incumbent upon 
the respective governing bodies of the city and county that they see and supervise the 
expenditures of such funds. In other words, they are responsible for seeing that such 
funds are used exclusively for juvenile recreational facilities.  

We are thus of the opinion that the governing bodies of either the county or municipality 
do not have any right to turn the expenditures of these funds over to any kind of board 
and allow such board to spend the same as they see fit under their power as a park and 
recreational board. In other words, there cannot be an indiscriminate release of the 



 

 

control of the expenditures of these funds by the governing bodies of a county or 
municipality.  

In view of the answer given to Question No. 2 above, we deem it best not to pass upon 
the sample ordinance which you submitted to this office. Since both counties and 
municipalities have their own attorneys we feel it would be best to have such ordinances 
drafted by the local attorneys in the area who are familiar with the various problems of 
the locality, and do not deem it advisable to have a sample ordinance which may or may 
not cover all the situations as presented in the State of New Mexico.  

Trusting we have answered your questions, we remain  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


