
 

 

Opinion No. 56-6495  

July 16, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley, District Attorney, Ninth Judicial District, Clovis, New Mexico  

In reply to your letter of June 29, 1956, where you raise the question of whether or not 
minors may be Deputy County Clerks and whether or not Opinion No. 3894, dated May 
29, 1926, or Opinion No. 3727, dated February 21, 1941, is correct, the following is 
submitted for your consideration.  

Even though the office of County Clerk is an elective office and the occupant of said 
office subject to the provisions of Article VII, Section 2, New Mexico Constitution, the 
duties performed are of a ministerial nature and are granted and enumerated by statute. 
Historically, in deciding whether or not a minor would be allowed to occupy the position, 
the question has been, what are the duties? In this connection, attention is directed to 
43 C.J.S., page 85, relating as follows:  

"§ 24 - Eligibility to Public Office or Employment. At common law infants are eligible to 
offices which are ministerial in their character and call for the exercise of skill and 
diligence only; but they are not eligible to offices which are judicial or concern the 
administration of justice; nor should offices imposing duties to the proper discharge of 
which judgment, discretion, and experience are necessary be intrusted to infants. In 
accordance with these rules it has been held that an infant may be an appraiser of land 
to be sold on execution, an overseer of a public road, or a deputy county clerk." 
(Emphasis supplied.)  

In this respect attention is further directed to the case of Wilson v. Newton, 87 Mich. 
493, when in a situation very similar to our own, namely an elective County Clerk, the 
Court laid down the following principle:  

"The office of county clerk is wholly ministerial, and when the law provides that a 
ministerial officer may appoint a deputy, for whose acts he and his sureties are 
responsible, and does not limit or restrict him as to whom he appoints, he has authority 
to appoint whomsoever he pleases. The person appointed acts for him; or, in other 
words, he acts through his deputy. His choice is not confined to any race, sex, color or 
age."  

Again in B. S. Harkreader v. The State, 35 Texas Criminal Reports 243, among other 
things, the Court held, "there being no law prescribing the qualifications of a Deputy 
County Clerk, a minor is eligible to receive appointment to such office."  



 

 

Thus in the absence of statutory requirements for Deputy County Clerks, we conclude 
that a minor may be appointed a Deputy County Clerk subject to the approval of the 
Board of County Commissioners as provided in Section 15-43-9, N.M.S.A., 1953.  

This opinion affirms and supplements Opinion No. 3894, dated May 29, 1926, and 
repeals and overrules Opinion No. 3727, dated February 21, 1941.  

We trust this fully answers your inquiry.  

By Harry E. Stowers, Jr.  

Assistant Attorney General  


