
 

 

Opinion No. 56-6478  

June 22, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker, Assistant District Attorney, First Judicial District, Santa Fe, 
New Mexico  

You have asked our opinion as to whether, in the contemplation of Section 3-11-63, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket Supplement, the office of State Senator is a State 
office or a county office, inasmuch as the Senator is now nominated and elected from 
one county only.  

The section to which you refer relates to the time when recount of the result in a primary 
election shall be asked and provides, in part:  

". . . shall within five (5) days after the issuance of the certificates of nominations in the 
case of precinct or county offices, and within ten (10) days after the issuance of the 
certificates of nomination in the case of all other offices filed with the county clerk. . . ."  

Following the reasoning of State ex rel Ward vs. Romero, 17 N.M. 88, a State Senator 
would, for some purposes at least, be considered a State officer. This however, in our 
opinion, does not preclude the Legislature from considering such an officer or a 
nominee for such an office as being a county officer. It is a matter of legislative intent 
and to determine that intent we deem it necessary to examine other pertinent provisions 
of the Election law.  

We call your attention to the following: Section 3-11-44, N.M.S.A., 1953, Compilation, 
Pocket Supplement, relating to declarations of candidacy provides:  

"Such declarations shall in the case of precinct and county offices and legislative offices 
filled by one (1) county, be filed with the county clerk of the county wherein such 
declarant seeks office. For offices filled by the State at large and districts comprising 
more than one (1) county, such declaration of candidacy shall be filed with the 
Secretary of State."  

Section 3-11-45, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket Supplement, relating to filing fees, 
provides in part:  

"All fees collected from candidates for precinct offices and county offices, comprising (1) 
one county, shall be remitted to the county treasurer of the county where the declaration 
is filed. All fees collected from candidates for district offices filled by more than one (1) 
county shall be divided as hereinafter provided and remitted to the county treasurer of 
each county comprising the district."  



 

 

Section 3-11-49, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket Supplement, provides in part, as 
follows:  

"Such primary election shall be held, the voters shall vote therein, the method of voting, 
counting and canvassing, and the returns made in the same manner as by law provided 
for general elections, except as herein otherwise provided or inconsistent with the 
provisions of this act (3-11-36 to 3-11-68) and such primary elections shall in all 
respects conform to the laws governing general elections, except as herein otherwise 
provided. All provisions of law governing general elections in this state not in conflict 
herewith are hereby made applicable to and shall govern primary elections. The powers 
and duties conferred or imposed by law upon boards and judges and clerks of elections, 
canvassing boards and other public officials in connection with general elections, are 
conferred and imposed upon all such officers of primary elections and shall be 
exercised by them in connection with primary elections, except as otherwise herein 
provided or in conflict herewith."  

Section 3-11-51, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket Supplement, provides as follows:  

"In the same manner required to be done at all general elections, the county and state 
canvassing boards shall canvass and certify the results of each party primary election 
and shall issue a certificate of nomination to the successful candidates of each party 
participating in the primary.  

"Upon the completion of its canvass of the primary election, the county canvassing 
board shall certify to the secretary of state the results of the canvass and certify to the 
county clerk the name of each person nominated by each political party as its candidate 
for each precinct or county office to be filled at the ensuing general election. Said county 
canvassing board shall issue the proper certificates of each of such persons as the 
nominee of his party for the office to which he was nominated in said primary.  

"Upon the completion of its canvass of the primary election, the state canvassing board 
shall certify to each county clerk in the state the name of each person nominated as a 
candidate for state office, or district office comprising more than one (1) county. Said 
state canvassing board shall issue the proper certificates to each of such persons as 
the nominee of his party for the office to which he was nominated in the primary."  

Section 3-11-54, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket Supplement, provides in part, as 
follows:  

"If for any cause a vacancy shall occur in the list of candidates of a political party 
entitled to be placed on the official general election ballot, after the primary, such 
vacancy may be filled by the political party committee of the state or county or by the 
political party committees of counties comprising any district, as the case may be, by 
filing the name of its candidate for such office with the officer with whom declarations of 
candidacy are filed. . . ."  



 

 

You will note that Sections 3-11-49 and 3-11-51 above quoted provide for canvassing in 
the same manner as is done in the case of General Elections. Therefore, Section 3-6-13 
relating to certification of results in the case of General Election becomes material. This 
section provides as follows:  

"When the county canvassing board shall have completed the canvass of the returns 
and ascertained the results, it shall issue election certificates to all county officers and to 
members of the legislature elected from such county only, and shall declare the result 
as to all questions affecting such county only, and shall immediately certify to the state 
canvassing board the number of votes cast for all other candidates and questions, 
respectively, and immediately deliver to the county chairman of each of the dominant 
political parties in the county a certificate showing the total number of votes cast for 
each candidate at such election."  

It appears from the foregoing quotations that the intent of the Legislature was that 
counties should handle all matters relating to officials who were elected by the electors 
of one county alone. The fact that a candidate is nominated by the electors of only one 
county determines the place where he is to file his declaration of candidacy, who is to 
issue his certificate of nomination, and who is to fill a vacancy in case the nominated 
candidate dies or withdraws. It does not seem logical to assume that the Legislature 
intended that a different standard was to prevail in the case of recount. This conclusion 
is further fortified by the provisions of the General Election Code regarding the 
certification of results as above quoted.  

It is, therefore, our opinion that for the purposes of Section 3-11-63, supra, a State 
Senator is to be considered as a county officer and must file his petition for recount 
within five days after certificate of nomination has been issued by the Board of County 
Commissioners sitting as a Canvassing Board.  

By: Walter R. Kegel  

Assistant Attorney General  


