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In your letter of June 13, 1956, you state the Mora County Board of Education, in a
meeting held on May 14, 1956, took certain action concerning discharge and placement
of various school teachers in the county system for the ensuing year. On May 16, 1956,
the County Board held another meeting, at which time a different action was taken as to
some of the teachers involved. You ask as to those teachers upon whom different
action was taken which action would be considered valid and binding. Other facts which
you set out necessary to a determination are as follows:

Notice of the action of May 14th was sent to the teachers involved, but none of them, at
the time of the action of May 16th, had returned acceptances of employment to the
Board of Education. Both meetings were held before the closing day of each school
year. Eusebio Arellano was a member of the Mora County Board of Education on May
14th and participated in the meeting held on that date. On May 15th the Superintendent
of Public Instruction and the Chairman of the Board of County Commissioners of Mora
County held a meeting in Las Vegas, New Mexico, at which time they appointed Santos
Melendez to replace Mr. Arellano. The two members constituted a quorum of the
appointing body. The third member, the District Judge, was not present and may not
have received actual notice of the meeting, although a telegram was sent to him. Other
facts were submitted to us but in view of the basis of our decision they are immaterial to
the determinative questions and will thus not be related here.

The statute involved is Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation, Pocket
Supplement, the material portions of which are as follows:

"(a) On or before the closing day of each school year the governing board of education,
hereinafter referred to as the governing board, of each school district in the state,
whether rural, municipal or otherwise, shall serve written notice of reemployment of or
dismissal upon each teacher by it then employed, certified as qualified to teach by the
state board of education, hereinafter referred to as the state board. Written notice of
placement shall also be given to such qualified teachers employed by county boards of
education on or before the closing day of school of each year. . ..

"(e) Every teacher who receives a notice of reemployment under (a) of this section shall
within fifteen (15) days from the receipt of such notice deliver to the governing board his
acceptance or rejection of such reemployment in writing and every teacher who is finally
successful on appeal to the state board from a decision of dismissal by the governing
board within fifteen (15) days from the receipt of notice thereof shall similarly notify the
governing board. The acceptance by the teacher of reemployment as contained in the



notice of reemployment or in the decision of the state board shall stand in lieu of the
formal contract until the latter is executed. . . ."

The above quoted provisions of Section 73-12-13, it will be noted, require the Board of
Education before a certain date to notify teachers of their reemployment or dismissal
and their placement for the ensuing year. The section also requires such teachers to
notify the Board of their acceptance or rejection of the employment in writing. It is noted
that the statute provides that the acceptance shall stand in lieu of a formal contract until
the contract is executed.

This is a question of the application of the law of contracts. In 47 Am. Jur., "Schools"
Section 115, it is said:

"The principles governing contract generally are applicable to contracts for the
employment of teachers."

Applying the basic law of contracts we find it said in 17 C.J.S. "Contracts" the following:

"Section 34 - Every agreement, whether written or oral is the result of, and springs from,
an offer and the acceptance thereof."

"Section 39 - The rule as stated in Corpus Juris, which has been quoted and cited with
approval, is that before an offer can become a binding promise and result in a contract it
must be accepted, either by word or act, for without this there cannot be agreement,
notwithstanding the unaccepted offer purports to be a contract; nor is a promise binding
on its maker unless the promisee has assented to it, or unless the offer is supported by
an independent consideration."

In this case the offer is the notice of reemployment together with the notice of
placement. The question then arises as to whether or not this offer had been accepted
at the time of the meeting of the Board on May 16th. The information which we have is
that the offer had not been so accepted. In this connection you will note that the statute
as above quoted requires the acceptance to be in writing, and delivered to the
governing Board.

At the time of the meeting on May 16th the situation was that the Board of Education
had made an offer, which offer had not at that time been accepted. Could the Board
then withdraw its offer or revoke it?

In 17 C.J.S. "Contracts" Section 50, it is stated:

"An offer cannot be revoked after its acceptance without the acceptor's consent; but it
can be revoked at any time before acceptance, even though it allows a specified time
for acceptance, . . ."

Later in the same section it is stated:



"In case of such a withdrawal of the offer the matter is left as though no offer had ever
been made.”

In 12 Am. Jur., "Contracts" Section 32, it is stated:

"A party who gives another a definite time within which to accept or reject a proposal is
not bound to wait until the time expires before withdrawing the offer."

The statute above quoted adds two other conditions to the action of the Board and the
teachers in this matter. It provides, first that the offer must be made on or before the
closing day of the school year, and gives the teacher fifteen days within which to accept.
The meetings involved were both held and notices sent on or before the closing day of
the school year. The question boils down to whether or not the Board of Education,
acting within the time prescribed by statute and before the teacher has made any
acceptance, may change its mind. From the above quotations it appears that a
teacher's contract is no different than any other contract and that it is a basic principle of
the law of contracts that an offer, in this case one of employment, may be revoked at
any time before it is accepted, even though a specified time is given for acceptance and
that time has not expired.

The case of McCormick vs. Board of Education, 58 N.M. 648, 657, 274 P. 2d 299, holds
that acceptance is necessary. In addition, such clearly appears from the wording of
subsection (e) of the statute above quoted, particularly where it provides that the
acceptance shall constitute the contract. It is noted also that this subsection provides
that the teacher shall deliver his acceptance to the Board of Education.

Based upon the foregoing authority we hold therefore that the action of the Board of
Education of Mora County on May 16th, where it contradicted the action of the Board in
its meeting of May 14th, is the binding action of the Board. It being within the powers of
the Board to revoke the offers of employment which the Board made two days
previously.

We then pass on to a consideration of whether the method of change in personnel of
the Mora County Board of Education has any validity upon the acts taken at the meeting
of May 16th.

It is our understanding that there is no question as to the expiration of the term of the
Board member Eusebio Arellano, it having been decided in a court action, that he held
his office as a holdover member from a previous term, no valid appointment of a
successor having been made. Therefore, upon the appointment of a new member his
term would automatically cease.

The only matter which is brought to our attention bearing upon the invalidity of the
appointment of the new member is the fact that the meeting was not attended by the
District Judge, and the possibility that he did not receive notice thereof, although such
notice was properly sent.



Section 73-9-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads in part as follows:

"For the purpose of appointing members of the county boards of education in each
county in this state, the appointing power shall be the state superintendent of public
instruction, the chairman of the board of county commissioners, and the district judge in
and for the county affected, or the majority thereof. . . ."

The statute prescribes no method for the meeting of the appointing Board. In fact it does
not specifically provide that they shall meet, although it has been held in several district
court cases that a meeting of at least the majority of the Board must be held. It has also
been held, however, that inasmuch as the statute does not provide for a meeting of the
three members that none is necessary and that a valid appointment is made as soon as
it is signed by a majority of the appointing power. It, of course, cannot be that the
nonattendance of a minority precludes valid action by a Board. To thus hold would be to
hold that a minority constitutes a majority. If notice is given and an opportunity
presented to attend and the meeting is attended by a majority of the appointing power,
the majority of the Board, then we can see no question as to the validity of the acts
taken by it. It may also be contended that no notice is necessary, inasmuch as the
statute does not prescribe notice or a time for giving it.

However, it is our belief that the question of the validity of the appointment based upon
the question of the attendance of one member cannot be questioned in a collateral
proceeding such as this. In State vs. Blancett, 24 N.M. 433, 174 P. 207, error
dismissed, 252 U.S. 574, 40 S. Ct. 395, 64 L. Ed. 723, it was held that three requisites
are necessary to constitute a de facto officer. They are as follows:

1. The office held by him must have a de jure existence, or at least one recognized by
law.

2. He must be in actual possession thereof.
3. His holding must be under color of title or authority.

It is obvious that these requisites are met by Mr. Melendez in this case. The office is
prescribed by statute; he was in possession thereof or would not have acted in the
meeting; his holding was under color of title, i.e., an appointment signed by a majority of
the appointing authority. Mr. Melendez being a de facto officer, it is impossible to test
the validity of his acts in a collateral proceeding which is not instituted to determine their
validity. State vs. Blancett, supra, and Wilkerson vs. City of Albuquerque, 25 N.M. 599,
185 P. 547.

As to this question, we hold that in our opinion, there is no substantial question
presented as to the validity of the appointing of Board member Santos Melendez, and
that any question which might arise would be as to whether Mr. Melendez is a de jure or
de facto and that he being a de facto officer, his actions cannot be questioned



collaterally in a proceeding to determine the validity of a contract between the Board of
Education and one of its employees.

In view of our holdings we do not deem it necessary to discuss the validity of the
meeting of May 14th which is open to question as to the manner in which it was called.
Whether or not it was a valid meeting has no bearing upon the action taken two days
later.

We trust the foregoing will answer your inquiry.

By: Walter R. Kegel

Assistant Attorney General



