
 

 

Opinion No. 56-6520  

September 26, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Guy Mayes, Office Manager, Contractors' License Board, P. O. Box 1179, 
Santa Fe, New Mexico  

You have asked for our opinion on three questions.  

The first is as to whether or not persons or corporations contracting to do exploratory 
drilling for uranium prospectors are exempt from the provisions of the Contractors' 
License Board law.  

Section 67-16-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, defining "Contractor", among other things 
provides that;  

"A contractor within the meaning of this act is a person, firm, copartnership, corporation, 
association, or other organization or any combination of any thereof, who for either a 
fixed sum, price, fee, percentage, or other compensation other than wages, undertakes 
or offers to undertake, or purports to have the capacity to undertake to construct, 
alter, repair, add to or improve any building, excavation, or other structure, project, 
development or improvement, or any part thereof; . . ." (Emphasis Supplied)  

Exploratory drilling such as that indicated by you seems to us not to fall as an 
undertaking "to construct, alter, repair, add to or improve" the things enumerated in the 
above statute. Thus, the activity in question, in our opinion, is not covered by the terms 
of the act and therefore those engaged in this activity need not be licensed by your 
Board.  

In your second question you ask whether or not engineering companies or engineers 
contracting with the Highway Department should be licensed by the Contractors' 
License Board.  

You will note that one of the provisos in Section 67-16-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
supra, indicates that the act does not apply to "any construction or operation incidental 
to the construction and repair of any highway, . . ." You indicate that the rules and 
regulations of the Contractors' License Board would purport to cover contracts in 
connection with, among other things, highways and bridges. Apparently in drafting your 
rules and regulations the statute above has been overlooked, since there is a clear 
exemption from the act of those persons who either directly or incidentally contract to 
construct and repair highways. Therefore, if the engineering companies which you refer 
to are contracting directly or incidentally for the construction and the repair of highways, 
then the engineering companies or engineers are exempt from the act and need not be 
licensed by you.  



 

 

Your third question concerns a situation where mechanical and electrical equipment 
was installed in a building in Albuquerque. You indicate that electrical contractors not 
licensed by you and, general contractors who are licensed by you, bid in on this job. 
You further indicate that a part of the contract was for installation of electrical wiring and 
equipment and that a part of the contract was for the installation of mechanical 
equipment. In connection with this situation you ask whether or not the electrical 
contractors should also be licensed by your Board. You will remember that I briefly 
discussed this matter with you over the telephone and at that time informed you that 
prior to our passing on the question we would need to know exactly what the contract 
required. I am assuming that someone licensed under the Electrical Contractors' law 
would not have to secure a license from you if he bids in on work covered by the 
Electricians Act. Section 67-19-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, et seq. Thus, whether or 
not there exists in this contract, work or operations not covered by the Electricians Act, 
depends upon the terms of the contract itself, and without looking at that contract there 
is no way by which we can intelligently determine the application of the Contractors and 
Electricians Acts. We, therefore, refrain from passing upon your third question.  

I trust the above helps answer your inquiries.  

By: Santiago E. Campos  

Assistant Attorney General  


