Opinion No. 56-6534
October 29, 1956
BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General
TO: Honorable Tom O. Montoya, State Senator, Pena Blanca, New Mexico

Receipt is acknowledged of your letter dated October 24, 1956, in which you request an
opinion on the following question:

"Can a son-in-law or brother-in-law of a candidate serve as an election official?"
The pertinent part of § 3-3-16, N.M.S.A., 1953 Comp., reads as follows:

"No person shall be appointed as a judge of election or counting judge, clerk of election,
or counting clerk, who is related by blood or marriage within the first degree to any
candidate to be voted for at such election.”

§ 29-1-2, N.M.S.A., 1953 Comp., provides as follows:

"Relationship in the direct line, counted from fathers to sons and remoter descendants,
shall be computed by the number of persons begotten, and these are degrees not
counting the trunk; for example, the father is the trunk, the son is the first degree, the
grandson the second degree, the second grandson the third degree, the third grandson
the fourth degree, the fourth grandson the fifth degree, the fifth grandson the sixth
degree, and so on with the rest, and these are called descendants. But from this point,
counting upwards they are called ascendants, so the last is called son, in respect to his
predecessor, and such predecessor is called father, and going upward, the one (1) that
comes next in order is grandfather, second grandfather, third grandfather, fourth
grandfather."

§ 29-1-3, N.M.S.A., 1953 Comp., provides as follows:

"Relationship in the collateral line in its computation is reckoned by the number of
persons begotten, not counting the trunk, to which they are referred as having
descended from it, but which are separate laterally, as branches pendant from that
trunk; for example, brothers are of the second degree, because they are two (2)
persons, begotten by and descended from the same trunk, or, if the number of brothers
be greater, the comparison is always one (1) with another; the sons of these are of the
fourth degree, as being four (4) persons separate from each other, but from the same
trunk, those that follow are of the sixth degree, and the next of the eighth degree.
Therefore, counting in even series, as has been shown, they go on increasing two (2)
by two (2) ad infinitum, and this is the regular collateral line. But if, for example, one (1)
of the second degree, be considered in reference to one (1) of the fourth degree, this
will be the irregular collateral line."



§ 29-1-4, N.M.S.A., 1953 Comp., provides as follows:

"The relation of affinity is contracted by the union of man and woman in the bonds
destined for the propagation of the species, and its computation is in the same order as
the relation of consanguinity in respect to the direct line, in descendants and
ascendants, and in respect to the collateral line; and it extends only to the eighth degree
of civil computation, if the union be by legitimate matrimony, and to the fourth, if the
union be without matrimony, it being observed that the man and woman only, who
contracted the union, are individually connected by affinity, with the blood relations of
the other party, and those blood relations are connected by affinity with the consort of
their blood parent; and this relationship shall only be valid for the civil purposes which
may be explained in the laws and acts of individuals of the human race."”

A son-in-law is just like a son in the direct line and since relationship to candidate is by
affinity, computation is in the same order as in the relationship of consanguinity in
respect to the direct line. Therefore, a son-in-law cannot serve as an election official.

A brother-in-law is not related to the candidate in the first degree. He is related to the
candidate within the second degree and this relationship is computed in the same order
as the relation of consanguinity to the direct line, in descendants and ascendants, and
in respect to the collateral line.

In view of the wording of the above statutes on how relationship is computed, it is the
opinion of this office that a son-in-law of candidate cannot serve as an election official,
but a brother-in-law of a candidate can serve as an election official.

Trusting that this fully answers your inquiries, | remain

By Hilario Rubio

Assistant Attorney General



