
 

 

Opinion No. 56-6515  

September 6, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. M. E. Noble, City Attorney, City of Las Vegas, Las Vegas, New Mexico  

Your letter of August 17, 1956, is here partially quoted in order to state the facts:  

"One of the members of the City Council of the City of Las Vegas has resigned and 
moved from Las Vegas. A regular meeting of the Council is scheduled to be held 
Monday, August 20, at 8:00 o'clock P.M. The Mayor advises that a quorum of the seven 
remaining members will not be in town at that time. He asks the question as to whether 
he can appoint a member to fill the vacancy and thus have a quorum for the meeting 
without confirmation by a majority of the Council."  

Section 14-17-5, N.M.S.A., 1953, appears to cover the situation.  

"14-17-5. Vacancy in council or board -- Appointment by mayor -- Conditions. -- All 
vacancies occurring by death, disability or resignation of any city council, or board of 
aldermen, or board of trustees of any incorporated city, town, or village, shall be filled by 
appointment by the mayor of such city, town or village, by and with the advice and 
consent of the city council or board of aldermen or board of trustees, as the case may 
be, the person so appointed to hold his office until the election and qualification of his 
successor at the next succeeding municipal election."  

Your City Council has a vacancy under the statute, created by resignation. The Mayor 
may make the appointment to fill the vacancy de facto, and the de facto appointment 
continues until disapproval by the City Council, or by the election and qualification of a 
successor "at the next succeeding municipal election."  

By Howard M. Rosenthal  

Assistant Attorney General  


