
 

 

Opinion No. 56-6517  

September 14, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Hon. Levi Alcon, Mora County Representative, Mora Route, Box 123, Sapello, New 
Mexico  

You have requested an opinion of this office as to the meaning of § 73-9-1, N.M.S.A., 
1953 Comp., the first sentence of which reads as follows:  

"County boards of education shall consist of five (5) members, who shall be legally 
qualified electors, and no more than three (3) of whom shall belong to the same political 
party."  

You specifically inquire as to whether or not this means that the elected superintendent 
should determine which is to be the majority party of the particular school board, so that 
the appointive members would have to be appointed two from each political party.  

It is the opinion of this office that if the clear intent of the statutes is carried out, it would 
be necessary to appoint two members from each of the political parties, thus allowing 
the elective member, to-wit: the county school superintendent, to let the party with which 
he is affiliated determine the majority of the board.  

It would appear that if it were possible to appoint three members from the party other 
than the one with which the county school superintendent is affiliated, this would make it 
possible in the event of his resignation, or in the event of a future election, to have four 
members serve from one political party and only one from the other, if the county school 
superintendent's predecessor was affiliated with the other political party.  

The statute is silent on this; however, I think it is only logical that the appointing power 
should appoint two of each political party. If the above hypothetical case resulted, so 
that four members would be from one political party, it would clearly violate the intent 
and the actual terms of the statute. The question then would rise as to how to correct 
the situation in which one of the four members could be removed from office. There is 
definitely no provision in the statute for removal of any member without cause. Thus the 
situation might continue contrary to the statute for an indefinite period of time.  

I hope this completely answers your inquiry.  


