
 

 

Opinion No. 56-6559  

December 12, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mrs. Natalie Smith Buck, Secretary of State, Office of the Secretary of State, Santa 
Fe, New Mexico  

We have your letter of December 5th requesting an opinion from this office on two 
questions. You first ask the following question:  

Under the provisions of Sections 3-12-2 and 3-12-3, N.M.S.A., 1953, do the county 
political organizations have to file their rules and regulations with the Secretary of State 
as well as with the County Clerks?  

We are of the opinion that there is no requirement that the county party rules be filed 
with the Secretary of State in addition to the required filing with the County Clerk.  

Section 3-12-2, N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"Within ninety (90) days after the passage and approval of this act, each political party 
that desires to have the names of its candidates for presidential elector, United States 
senator, representative in congress, state officers, district officers and members of the 
legislature chosen by the electors of more than one (1) county printed on the official 
ballot at the general election or any special election shall, through its state central 
committee or other governing body, make, adopt and file with the secretary of state a 
set of rules and regulations . . . Any political party failing to file such rules and 
regulations as provided herein shall not be permitted to have the names of its nominees 
placed on the official ballot at the general election or any special election for the election 
of such candidates for public office."  

From this it is clear that where a party wishes to place candidates on the ballots for 
national, state, district and legislative offices from multiple county districts, that such 
party must comply with this section by filing its rules and regulations with the Secretary 
of State.  

Section 3-12-3, N.M.S.A., 1953, reads as follows:  

"Within ninety (90) days after the passage and approval of this act, each political party 
that desires to have the name of its candidate for any county office on the official ballot 
at the general election or any special election shall, through its county central committee 
or other governing body, make, adopt, and file with the county clerk of the respective 
counties a set of rules and regulations. . . . Any political party failing to file such rules 
and regulations as provided herein shall not be permitted to have the names of its 



 

 

nominees placed on the official ballot at the general election or any special election for 
the election of such candidates for public office."  

It is apparent from this section that if a party is interested in having candidates on the 
ballot for county offices, that such party must comply with this section by filing its rules 
and regulations with the County Clerk. There is nothing in either of these sections to 
indicate that the county organization is to file anything with the Secretary of State. There 
is no reason why the county organization should file with the Secretary of State because 
the Secretary of State has nothing to do with the candidates at the county level. There is 
a division of authority here. For the offices above the county level the Secretary of State 
is the place for filing of the party rules and regulations, and this office is given the duty 
of rejecting filing certificates of nomination of non-complying parties. (§ 3-12-4, 
N.M.S.A., 1953)  

For the offices at the county level, the county clerk is the repository of the party rules 
and regulations, and also has the duty of rejecting the names of candidates from non-
complying parties. (§ 3-12-5, N.M.S.A., 1953)  

You ask the second question as follows:  

"Is it beholden upon the Secretary of State under Section 3-12-4 to ascertain whether 
such rules and regulations and amendments thereto, have been duly filed with the 
county clerks -- in connection with certification by the State Canvassing Board of 
nominations or election to the office of District Attorney?"  

We are of the opinion that the Secretary of State is not concerned with the question of 
whether there have been party rules and regulations filed with county clerks with 
reference to the nomination or election to the office of the District Attorney. The office of 
District Attorney is a State office. Ward vs. Romero, 17 N.M. 88. Since this office is a 
State office the failure of a party to file its rules and regulations with the county clerks 
would in no way affect the candidates for this office. The place where the rules and 
regulations would have to be filed by the party wishing to have its candidate on the 
ballots would be in your office of Secretary of State, under the provisions of Section 3-
12-2, N.M.S.A., 1953.  

Trusting we have answered your questions, we remain  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


