
 

 

Opinion No. 56-6565  

December 31, 1956  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Dan M. Smith, Jr., State Comptroller, State Capitol Bldg., Santa Fe, New 
Mexico  

We have your letter of September 27th, requesting an opinion from this office upon the 
following question:  

"May a district attorney charge a fee for services rendered the county commissioners in 
connection with a county hospital bond issue?"  

We are of the opinion that a district attorney can not charge the county a fee for the 
services which he may render in connection with a county hospital bond issue.  

Section 17-1-11 prescribing the duties of the district attorney reads as follows.  

"It shall be the duty of the district attorney:  

1. To prosecute and defend for the state in all courts of record of the counties of his 
district, all cases, criminal and civil, in which the state or any county in his district may 
be a party, or may be interested or concerned;  

2. To represent the county before the board of county commissioners of any county in 
his district in all matters coming before such board, whenever he is requested to do so 
by the board of county commissioners and he may appear before such board when 
sitting as a board of equalization without such request;  

3. To advise all county and state officers whenever such advice is requested;  

4. To represent any county in his district in civil cases in which such county may be 
concerned in the supreme court; this provision, however, not to apply to suits brought in 
the name of the state.  

Note that subsections 2 and 3 call for the district attorney to "represent the county" and 
"Advise county Officials." We believe that these terms are used in the generally 
accepted sense, namely, the district attorney is to serve as attorney for the county in all 
matters when called upon to so act. The legislature intended to make the district 
attorney the attorney for the counties of his district. This is clear when we consider the 
whole statute. In the first section the district attorney is given the duty to prosecute and 
defend all cases, criminal and civil, in which the county is a party or has an interest. This 
certainly makes the district attorney the trial lawyer for the county. It is to be noted 
further that the fourth section provides that the district attorney is the appellate lawyer 



 

 

for the county in all civil cases wherein the county may be concerned except such suits 
brought in the name of the state. It seems clear that the legislature intended that the 
district attorney was to be the trial attorney for the counties in his district.  

The subsections 2 and 3 were placed in the statute to cover legal work other than the 
trial of a case. These were intended to provide the county with complete legal services 
by the district attorneys. Therefore, whenever the county commissioners request 
representation in any matter before them, it is the duty of the district attorney to act for 
such county. It is hardly open to question that the preparation of the necessary legal 
papers for a bond issue would be a matter before the board of county commissioners. 
Equally it does not seem open to question but that in this case the district attorney was 
requested to act for the county.  

The next question is, can the county commissioner employ the district attorney in his 
private capacity as an attorney to perform the necessary legal services connected with 
the bond issue?  

We do not believe that the county commissioners can employ the district attorney as a 
private attorney to perform this work. In other words, any relation involving legal work 
between the district attorney and the county commissioners can only be on the basis of 
the district attorney acting in his official capacity. To hold otherwise would be to allow 
the district attorney to avoid the duties imposed by § 17-1-11 and at the same time allow 
him to obtain a fee as a private attorney for the performance of the same work which the 
statute fixes as his official duty.  

There can be no doubt that as district attorney an additional fee can not be accepted. 
This is precluded by § 9 Art. XX of the constitution and § 17-1-4, each of which reads as 
follows:  

"No officer of the state who receives a salary, shall accept or receive to his own use any 
compensation, fees, allowance, or emoluments for or on account of his office, in any 
form whatever, except the salary provided by law."  

"No district attorney shall receive to his own use any salary, fees or emoluments other 
than as herein prescribed. No other or additional allowance shall be made or paid for or 
on account of any assistant or assistants heretofore or hereafter appointed by any 
district attorney."  

For these reasons we conclude that a district attorney is not entitled to any additional 
fee for legal services for a County Hospital Bond Issue.  

By: Paul L. Billhymer  

Assistant Attorney General  


