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QUESTIONS  

QUESTIONS  

Does an individual, partnership, association or corporation, who, for a salary, fee, 
commission or valuable consideration, sells or offers for sale, real estate for another at 
public auction to the highest bidder, have to comply with § 67-24-1, N.M.S.A., 1953 
Compilation?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 67-24-1 provides that it is illegal for a person to act as a real estate broker or 
real estate salesman without having first procured a license from the New Mexico Real 
Estate Board. Section 67-24-2 defines a real estate broker and salesman as follows:  

"A real estate broker within the meaning of this act (67-24-1 to 67-24-18) is any person, 
firm, partnership, copartnership, association or corporation, who for a salary, fee, 
commission or valuable consideration lists, sells or offers for sale, buys or offers to buy, 
or negotiates the purchase or sale or exchange of real estate, or who leases or offers to 
lease, or rents or offers for rent, any real estate for the improvements thereon for others, 
as a whole or partial vocation. The term 'real estate' as used in this act shall include 
leaseholds and other interests less than leaseholds.  

A real estate salesman within the meaning of this act is any person who for a 
compensation or valuable consideration is employed either directly or indirectly by a real 
estate broker, in the pursuance of his business, as a whole or partial vocation."  

The third paragraph of this particular section provides for the exemptions from the 
provisions of the act. This paragraph reads as follows:  



 

 

"The provisions of this act shall not apply to any person, copartnership, association or 
corporation, who as owner or lessor shall perform any of the acts aforesaid with 
reference to property owned or leased by them, or to the regular employees thereof, 
with respect to the property so owned or leased, where such acts are performed in the 
regular course of, or as incident to, the management of such property and the 
investments therein, nor shall the provisions of this act apply to persons acting as 
attorney-in-fact under a duly executed power of attorney from the owner authorizing the 
final consummation by performance of any contract for the sale, leasing or exchange of 
real estate, nor shall this act be construed to include in any way the services rendered 
by an attorney-at-law in the performance of his duties as such attorney-at-law; nor shall 
it be held to include, while acting as such, a receiver, trustee in bankruptcy, 
administrator or executor, or any person selling real estate under order of any court, nor 
to include a trustee acting under a trust agreement, deed of trust, or will, or the regular 
salaried employees thereof."  

We do not find in this exemption any mention of any person who would offer for sale 
real estate at a public auction. In a word, auctioneers, as such, are not exempt from the 
real estate license act. Following the well recognized statutory construction rules, we 
would conclude that since auctioneers were not exempt from the licensing act, that it 
was the intent of the Legislature that such persons would come within the provisions of 
the act.  

We conclude that whenever an auctioneer, for a salary or fee, commission or valuable 
consideration, offers to sell real estate of another at a public auction to the highest 
bidder, that such person is engaging in such activities as would require a real estate 
broker's license.  

We do not mean to imply by this that a licensed real estate broker could not hold a 
public auction for real estate listed with him for sale, and in so holding such public 
auction such licensed broker could hire an auctioneer to handle the mechanics of 
auctioning the property itself. However, the real estate broker, or one of his salesman, 
would have to actually be in charge and work out the details of such sale.  


