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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Hon. Norman Hodges, District Attorney, Sixth Judicial District, Silver City, New 
Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May the governing board of a consolidated school district, in its discretion, refuse to 
permit the use of its buildings or sites, either after school hours or during vacation, by all 
religious organizations, sects or denominations?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 73-20-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, 1955 Supplement, provides that the 
governing boards of consolidated school districts have the same powers and duties as 
municipal boards of education, except boards of consolidated rural districts, which 
districts are located in counties where county boards of education are existing. We 
assume that the consolidated district in question is one which has its own governing 
board. This opinion is, accordingly, conditioned on this assumption.  

Turning to § 73-10-2, N.M.S.A., 1953 Comp., we find that municipal boards of education 
have like powers over the schools and districts within their jurisdiction as those 
possessed by county boards of education. In § 73-9-7, N.M.S.A., 1953 Comp., it is 
provided that county boards of education  

". . . . shall have supervision and control of all rural schools and districts, and of cites, 
buildings, equipment and funds of said districts, . . . ."  

In our opinion county boards of education, municipal boards of education, and boards of 
education of consolidated districts all have equal powers and supervision over the sites, 
buildings, equipment, etc., under their jurisdiction. See Opinion of the Attorney General 
No. 822, dated October 27, 1934, in which the Hon. E. K. Neumann held that since 
municipal school boards have those same powers as possessed by county boards, a 



 

 

municipal board had the right to permit or deny the use of a school building for a public 
gathering of teachers.  

Section 73-12-2, N.M.S.A., 1953 Comp., provides as follows:  

"No teacher shall use any sectarian or denominational books in the schools or teach 
sectarian doctrine in the schools, and any teacher violating the provisions of this section 
shall be immediately discharged, his certificate to teach school revoked, and be forever 
barred from receiving any school moneys and employment in the public schools in the 
state. Provided, that this section shall not be construed to interfere with the use of 
school buildings for other purposes authorized by the county board after school 
hours." (Emphasis added.)  

You will observe that the proviso in this Section seemingly grants board discretionary 
powers to the board to permit use of school buildings for non-scholastic purposes. Of 
course, bearing in mind the primary purpose of any public school building, as well as the 
above cited Opinion of the Attorney General, it is our opinion that any non-scholastic 
use of the building would have to be after school hours or during vacation time so as not 
to interfere with the instruction of the pupils. We do not find in this or any other Statute a 
definition of the word "purposes" as used in the proviso to Section 73-12-2 supra. We 
prefer not to attempt to define this term in advance, but rather wish to construe it from 
time to time as particular occasion, as in this instance, arise. Bearing in mind the rather 
broad discretion placed in the governing board having jurisdiction over the particular 
school building involved, and the above Opinion of the Attorney General holding that a 
municipal board of education has the power to permit or deny the use of one of its 
school buildings for a public gathering of teachers, we conclude that the governing 
board of a consolidated school district, in its discretion, may refuse to permit the use of 
its buildings or sites either after school hours or during vacation by all religious 
organizations, sects or denominations.  


