
 

 

Opinion No. 57-160  

July 9, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Robert F. Pyatt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable Georgia L. Lusk, Superintendent of Public Instruction, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Are Directors of Elementary Education, Directors of Guidance, Assistant Directors of 
Guidance, the Secretary of the Guidance Department, Directors of Research and 
Statistics, Business Managers, Art Directors of Elementary Grades, and Custodians 
covered under the Teacher Tenure Law when none of such positions involve teaching 
duties?  

2. Are the above personnel, or any personnel in such categories, entitled to a hearing 
on the question of rehiring?  

3. If so, what are the requirements of such a hearing.  

4. Is a municipal board of education required to request further recommendations from 
its superintendent before making appointments, where the superintendent's original 
recommendations have been rejected by said board?  

5. If the board does not request further recommendations from its superintendent, does 
it thereby violate any rules or regulations of the North Central Association of Secondary 
Schools?  

6. What procedure should the board follow from this point, in the event of violation of 
either state law or North Central Association of Secondary Schools' regulations?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No.  

3. The answer is immaterial.  

4. No.  



 

 

5. See opinion.  

6. See opinion.  

OPINION  

ANALYSIS  

The answer to the first question depends upon what categories are accorded protection 
by the provisions of the so-called Teacher Tenure Law being found in §§ 73-12-13, 
N.M.S.A., 1953 Comp., 1955 Supp., 73-12-14 and 15, N.M.S.A., 1953 Comp., and 73-
12-15.1, N.M.S.A., 1953 Comp., 1955 Supp.  

The above § 73-12-13, among other things, requires that on or before the school year's 
closing day, the governing board of education shall serve a written notice of 
reemployment or dismissal upon ". . . each teacher by it then employed, certified as 
qualified to teach by the State Board of Education, . . .". The section then goes on by 
setting forth certain tenure requirements and the procedure to be held after notice, 
including hearing and appeals to the State Board. The question is whether or not the 
quoted language includes non-teaching personnel employed in administrative, 
directorial, business or custodial positions. The distinction was pointed out in Opinion of 
the Attorney General No. 4715, dated May 16, 1945, wherein it was held that if the 
duties of a school principal are solely of an administrative character and do not involve 
teaching in the class room then the principal would not be entitled to the benefits and 
protection accorded by the Teacher Tenure Law, but if, on the other hand, the duties of 
such principal also involve actual teaching in the class room, then such party would be 
entitled to the benefits of such law. Material attached to your requested opinion 
indicates that the personnel herein covered by this opinion do not engage in teaching 
duties, and therefore according to said Opinion of the Attorney General, would not be 
entitled to the benefits of the Teacher Tenure Law and are not covered by the same. It 
would follow that such personnel are not entitled to the hearing(s) set forth in § 73-12-
13, supra.  

Our conclusions are further buttressed by Bourne v. board of Education of City of 
Roswell, 46 N.M. 310, 128 P. 2d 733, in which it was held that a school nurse was not 
entitled to the benefits of the Teacher Tenure Law. The Court reasoned that while her 
duties doubtless included instruction to pupils in the principles necessary to the care of 
their health, and was thus in a sense a teacher, she was not a "teacher" as that term is 
used in the Teacher Tenure Law. To our way of thinking, a nurse who admittedly made 
some instruction in health to the pupils would have a stronger case than administrative 
personnel not rendering any instruction whatsoever.  

It was held in Ortega v. Otero, 48 N.M. 588, 154 P. 2d 252, that a rural school 
supervisor, who also engaged in class room instruction as a teacher, was accorded the 
benefits of the Teacher Tenure Law. We do not deem this case contradictory to our 
conclusion herein, but instead feel that it is in accordance with the ruling in the above 



 

 

cited Attorney General's opinion. Furthermore, it should be borne in mind that the 
Teacher Tenure Law read somewhat differently at the time of the Ortega decision than it 
now reads. We have set forth what we deem to be the most important language by 
quoting the same above. However, at the time of the Ortega case, the governing 
language read ". . . teacher or other employee certified as qualified to teach . . ." 
(emphasis supplied). If anything, the language at the present time is not as broad as it 
was at the time the Ortega decision was rendered. Therefore, both on its facts, (the fact 
that the supervisor also engaged in teaching) and upon the variation in statutory 
language, we believe that the Ortega decision is not controlling under the present 
circumstances.  

A recent extension of the Teacher Tenure Law throws further light upon this question. In 
1955, the Legislature, by Laws 1955, Chapter 39, § 1, the same being § 73-12-15.1, 
1953 Comp., 1955 Supp., extended the provisions of the Teacher Tenure Law to all ". . . 
properly certified teachers in state institutions whose salaries are derived in whole or 
part from the State Public School Equalization Fund". Had the Legislature intended that 
the Teacher Tenure Law cover administrative personnel, it would have been so easy to 
have settled the matter once and for all by statute expressly extending such law to 
administrative personnel as was done to teachers in certain state institutions. Want of 
such statutory extension is, in our opinion, somewhat conspicuous in its absence.  

Questions No. 1 and 2 are answered in the negative, which thus means that the third 
question does not require an answer.  

We do not find anything in the statutes or decisions of this State requiring the board of 
education (local) to request further recommendations from its superintendent or other 
administrative officer before making appointments where the original recommendations 
have been rejected. We can therefore only conclude, that insofar as State law is 
concerned, the local board of education is not required to request further 
recommendations.  

The fifth and sixth questions pertain to board procedure pursuant to or possibly in 
violation of regulations of the North Central Association of Secondary Schools. In all due 
respect to that body, we do not believe that it is a proper function of the Attorney 
General's Office to engage in an interpretation of said regulations, the North Central 
Association of Secondary Schools not being an agency of the State of New Mexico, 
other than to state what should be evident, that no nonpublic body could require a public 
body to act except in accordance with law.  

A carbon copy hereof is enclosed for your convenience.  


