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BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilton A. Dickson, Jr., 
Assistant Attorney General  

TO: Mrs. Blanche G. Quintana, Director, Office of Personnel, State of New Mexico, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

May a person be employed by an Area Supervisor of the Game and Fish Department 
who does not meet the residency requirements as provided for in § 5-1-5, N.M.S.A., 
1953 Comp., upon a showing that such person is the best qualified of those having 
made application?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

By the information summarized from the letter of transmittal and attached 
correspondence to your request for an opinion, it appears that a clerk-typist vacancy 
existed in the Roswell Area Office of the Game and Fish Department, and that, after 
giving appropriate consideration to numerous applications for the job, a temporary 
selection was made by the Area Supervisor of a person being a resident in this State 
since February 1957.  

Considering the basic facts as aforestated, we turn first to § 5-1-5, N.M.S.A., 1953 
Comp., which provides as follows:  

"Hereafter all employees of the state of New Mexico, including all political subdivisions 
thereof and including all of the departments, bureaus, boards, commissions and 
institutions in said state, and all of its political subdivisions, shall be residents of the 
state of New Mexico, having resided in this state for a period of at least one year prior to 
the commencement of their employment and it shall be the duty of every employer of 
labor, including the State of New Mexico and all political subdivisions thereof and 
including all of the departments, bureaus, boards, commissions or institutions, engaged 
in the construction, erection, alteration, repair or maintenance of any public work with 
the state of New Mexico to employ persons who have resided in the State of New 



 

 

Mexico for at least one year previous to the time of employment, to the extent of ninety 
per centum of the total number of persons of each class of labor so employed, 
whenever such equally skillful resident labor is available."  

The meaning and requirements as stated in the aforequoted statute are clear, and do 
not lend themselves to interpretation except possibly for the category of labor employed 
by the various political subdivisions and departments of the State in public construction, 
alteration, repair or maintenance. No exceptions to the residency requirement of one 
year are suggested for the category or classification of employment considered herein.  

A further search of the laws of this State, however, reveals that persons not omitting the 
aforesaid residency requirement may be employed in certain job classifications and 
under certain provided contingencies. Specifically, Chapter 235, Section 9-C, New 
Mexico Session Laws of 1957, provides as follows:  

"Such restrictions as to residence provided for in any law shall not apply to employees 
of state educational or other institutions, and state departments for positions in which 
professional or technical training is required for which qualified prospective employees, 
who are bonafide residents of the state of New Mexico, are not available, all or part of 
whose salary is paid from appropriations made herein; provided, however, that prior to 
such employment by any state officer or department whose salary payments are made 
through the office of the department of finance and administration, a statement be 
submitted to the department of finance and administration setting forth fully the facts 
justifying such employment of a nonresident. No appropriation made in this act for 
salaries shall be expended for any other purposes except upon express approval of the 
department of finance and administration and upon determination of the department of 
finance and administration that an emergency exists which necessitates the transfer of 
moneys from a salary account for another purpose."  

From the last quoted law, state educational institutions and other state departments 
may fill positions which require professional or technical training upon an adequate 
showing that persons specifically qualified and needed for designated positions are not 
available or resident within the State as is otherwise required. However, it is the opinion 
of this office that the position of clerktypist is not such as is contemplated in the 
appropriation law last referred to, and accordingly where there is a failure to show the 
unavailability of qualified resident applicants, then consideration may not finally be given 
persons resident for less than the required year. A recommendation based upon a 
personal belief as to which individual from a number considered is the best qualified is 
further, in our opinion, not the criteria expressed by the basic law herein considered.  


