
 

 

Opinion No. 57-164  

July 10, 1957  

BY: OPINION OF FRED M. STANDLEY, Attorney General Hilario Rubio, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John C. Hays, Executive Secretary, Public Employees Retirement Association 
of New Mexico, P. O. Box 2237, Santa Fe, New Mexico  

QUESTIONS  

QUESTIONS  

1. Are employees of the Museum of New Mexico hired after July 1, 1957 - the effective 
date of the new Teachers Retirement Act - as well as those employees of the Museum 
who elect to exempt themselves under the Teachers Retirement Act, required to 
become members of the Public Employees Retirement Association?  

2. If conclusion to above question is in the affirmative, how does this affect employees 
of other state institutions such as the University of New Mexico, School for the Deaf, 
Northern Normal, and other New Mexico State institutions?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Subsections 3, 5 and 7 of Section 5-5-1, N.M.S.A., 1953 Compilation define "state", 
"public employer", and "employee" as follows:  

"'State' means the state of New Mexico, and includes its boards, departments, bureaus 
and agencies."  

"'Public employer' means the state of New Mexico or any municipality in the state of 
New Mexico."  

"'Employee' means any person, including any elected official, who is in the employ of 
any public employer and whose salary is paid by warrant or any other medium from any 
income of said public employer. The term 'employee' shall not include any person who 



 

 

is a beneficiary of any other retirement, pension or annuity plan created and established 
by the state of New Mexico or any of its political subdivisions."  

Section 5-5-6, N.M.S.A., 1953 Compilation, reads as follows:  

"Membership in Association. -- 1. Except as provided in section 6.2 (subsection 2), all 
employees of an affiliated public employer shall become members of the 
association beginning with the date their public employer became an affiliated 
public employer. Any elected official of an affiliated public employer shall become a 
member of the association upon his written application filed with the retirement board. 
(Emphasis ours.)  

"Persons Exempted from Membership. -- 2. Any employee in the service of an affiliated 
public employer at the time of affiliation of such public employer with the retirement 
association may exempt himself from membership in the association by filing with his 
city treasurer, county treasurer or department head, as the case may be, a written 
application for exemption, and a copy of the same being filed with the retirement board 
within 90 days from date of such affiliation. The retirement board may exempt from 
membership employees in occupational classification of a part-time, temporary, 
seasonal or casual nature.  

"Exempted Persons Returned to Membership. -- 3. Any employee of an affiliated public 
employer who has exempted himself or is exempt from membership in the association, 
as provided in section 6.2 may become a member by filing his written application with 
the retirement board: Provided, that in no case shall such a member be allowed credit 
for service rendered prior to the date his said application for membership is filed with the 
retirement board, except prior service.  

"Membership Terminates. -- 4. Except as otherwise provided in this act, should any 
member separate from the services of an affiliated public employer, for reasons other 
than becoming an annuitant, he shall thereupon cease to be a member, and the total 
service credited to him at the date of his said separation from service, shall be forfeited 
by him. In the event the said person is reemployed by an affiliated public employer he 
shall again become a member of the association. Should his said reemployment occur 
with a period of 5 years from and after the date he last separated from the service of an 
affiliated public employer, the total service forfeited by him, at the time of his said last 
separation from service, shall be restored to his credit: Provided, that the said member 
returns to the employees savings fund the full amount of accumulated deductions he 
may have previously withdrawn therefrom, together with regular interest computed from 
the date of withdrawal to the date or dates of repayment. In the event a member 
becomes an annuitant, by reason of his retirement, he shall there upon cease to be a 
member.  

"Membership Fees. -- 5. Persons upon becoming members of the association shall pay 
a membership fee of $ 5.00. The said membership fees shall be credited to the income 
fund."  



 

 

Since the Museum of New Mexico is a state institution, its employees are not required 
to affiliate themselves as are municipal employees. And, employees of the Museum of 
New Mexico automatically become members of the Public Employees Retirement 
Association by virtue of their employment by the Museum, effective the day of their 
employment after July 1, 1957, since the Museum is an affiliated employer of the State.  

In view of the above quoted sections of the Public Employees Retirement Act, it is our 
conclusion that all new employees of the Museum of New Mexico, hired after July 1, 
1957, become members of the Public Employees Retirement Association immediately 
upon their employment by the Museum of New Mexico, a state institution and an 
affiliated employer.  

Concerning those employees under the Educational Retirement and Disability of 
Personnel Act, same being Chapter 197 of the New Mexico Session Laws of 1957, 
under subsection B of Section 2, "full time employees" are defined as follows:  

". . . . full time employees of the state or public school districts or boards of education 
who are employed as teachers or administrators and for holders of regular teachers' or 
administrators' certificates issued by the state board of education, excluding county 
school superintendents who have no rural schools under their supervision."  

Therefore, under this definition, full time employees of the State, of public school 
districts or boards of education include only teachers and administrators who are 
holders of regular teachers or administrators certificates issued by the State Board of 
Education.  

Under the second paragraph of Section 20 of the new Retirement Act is found the 
following:  

"Persons who enter employment after the effective date of the Educational Retirement 
Act and who are covered under such other retirement program may exempt themselves 
from membership under the Educational Retirement Act by filing written declaration of 
exemption with the director not later than six months after commencement of their 
employment."  

It follows, therefore, that an employee of the State Museum who elects to exempt 
himself from the educational retirement act by filing written declaration of exemption 
with the Director not later than December 1, 1957, as provided in Section 20 of the new 
Teachers Retirement Act, becomes a member of the Public Employees Retirement Act 
by virtue of being an employee of the Museum, a state institution.  

Under the old Teachers Retirement Act, the Supreme Court of the State of New Mexico, 
in the case of State ex rel Public Emloyees Retirement Board v. Mechem, 58 N.M. 
495, 273 P. 2d 361, held that exemption of employees covered by the Teachers 
Retirement Act does not thereby exclude such employees from coverage under Public 
Employees Retirement Act, but gives such employees a right to elect.  



 

 

Concerning the second question propounded above, Section 11 of Article 12, New 
Mexico Constitution, enumerates the state educational institutions as follows:  

"The University of New Mexico at Albuquerque, the New Mexico College of Agriculture 
and Mechanic Arts near Las Cruces, the New Mexico School of Mines at Socorro, the 
New Mexico Military Institute at Roswell, the New Mexico Normal University at Las 
Vegas, the New Mexico Normal School at Silver City, the Spanish-American School at 
El Rito, the New Mexico Asylum for the Deaf and Dumb at Santa Fe, and the New 
Mexico Institute for the Blind at Alamogordo, are hereby confirmed as state educational 
institutions. The appropriations made and that may hereafter be made to the state by 
the United States for agricultural and mechanical colleges and experiment stations in 
connection therewith, shall be paid to the New Mexico College of Agriculture and 
Mechanic Arts."  

It was held in the case of State vs. Regents of the University of New Mexico, 32 
N.M. 428, 258 P. 571, that by this Section of our State Constitution the State of New 
Mexico was made owner of the state educational institutions hereinabove enumerated. 
It is plain from reading Chapter 197 of the New Mexico Session Laws of 1957 that all 
employees of the above enumerated state institutions who are not certified as teachers 
or administrators are left out of the new Teacher Retirement Act. It therefore follows, 
from the above authorities, that employees of the State educational institutions who are 
not certified as teachers or administrators are not covered by the new Teachers 
Retirement Act, and thus become members of the Public Employees Retirement 
Association by virtue of their employment as employees of the above enumerated 
institutions which are institutions of the State of New Mexico.  


