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QUESTIONS  

QUESTIONS  

If teachers come under the Social Security Program, would the annuity payable to 
emeritus employees under § 31, Chapter 197, Laws of 1957, be considered wages and 
would such annuity be subject to Social Security contributions?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

A large number of people retired under the provisions of § 73-12-16, N.M.S.A., 1953 
Compilation, and in the act were exempt from the provisions of all other state retirement 
acts. Subsection (d) of the above section provided that such retirement employees were 
to be retained in an emeritus employment status and that it was possible for the State 
Educational Retirement Board to require them to perform such services as they may 
have been physically qualified to perform upon demand by the Board. Although this 
statute was repealed by Chapter 197, New Mexico Session Laws of 1957, the law 
contains a savings clause which states that all persons who heretofore had been retired 
under the provisions of § 73-12-16 shall be deemed to have retired under the 
Educational Retirement Act set up in Chapter 197 and shall continue to receive 
retirement benefits in the same amount which they were heretofore receiving. The 
above section of Chapter 197 also states that such person possessing emeritus status 
may be required by the Board to perform any services they are physically qualified to 
perform.  

The question which arises from the facts summarized above is whether the 
superannuated employees, who are now drawing an annuity pursuant to § 31 of 
Chapter 197, New Mexico Session Laws of 1957, are receiving wages or whether they 
are receiving retirement payments.  



 

 

It is our opinion that the employees mentioned above are receiving benefits from a 
"retirement system" rather than wages. Section 31 of Chapter 197 refers to retirement 
benefits -- saving clause -- emeritus status. It goes on to state "all persons who have 
heretofore been retired under the provisions of Section 73-12-16, upon the basis of 
service and age, shall be deemed to have retired under the Educational Retirement Act 
etc."  

By way of conclusion, in State ex rel. Public Employees Retirement Board v. Mechem, 
Governor, et al., 58 N.M. 495, 273 P. 2d 361, the Court, in discussing the Public 
Employees Retirement Act which then existed by virtue of § 73-12-16, stated both acts 
provided for different types of retirement programs. Under § 209 of the Social Security 
Act, 42 U.S.C.A. 409, it is clear that the "retirement" payments received by a retired 
individual are to be excluded from wages. We have no doubt that moneys received by 
superannuated employees are retirement benefits as differentiated from wages, and 
hence the annuity received should not be subject to Social Security contributions.  


